Poradna: Chcete doma internet? Pořiďte si bezdrátovou síť!

19. březen 2014

Ještě nedávno jsme považovali za vrchol naší technické vyspělosti to, že jsme připojeni na internet. Dnes už ale k celosvětové síti potřebujeme doma připojit notebook, tablet, mobilní telefon a brzo i třeba ledničku nebo pračku. Dokážete si představit, že by ke všemu vedl nějaký drát?

Většina domácností používá už dnes bezdrátovou síť - základem je takzvaný wi-fi router, malá, nenápadná krabička, ze které kouká jedna, dvě nebo tři antény. Ten zařídí, že se budete moci připojit na internet kdykoliv budete v dosahu signálu.

Připojení probíhá automaticky a spojení a sílu takového signálu vám zobrazí ikonka na vašem zařízení, třeba tabletu nebo telefonu. Nejdříve je ale zapotřebí takovou krabičku zprovoznit.

Už dávno neplatí, že k nastavení potřebujete odborníka v oblasti IT. Jestli používáte běžně počítač, zvládnete nastavit i "wifinu". Výrobci navíc přidávají i CD disk s průvodcem, který vás celou dobu povede a pomůže hlavně s nastavením hesla. To je velmi důležité, bez něj by se totiž na váš router mohl kdokoliv připojit a zdatnější člověk by se dostal dokonce i do vašeho počítače.

Nejdřív si ale položte otázku, na co budete wifi router používat. Například v malém panelákovém bytě, kde se připojíte k internetu, budou stačit modely s cenou od zhruba 300 korun. Silnější signál, a tím pádem delší dosah, slibují modely od zhruba 500 korun.

Routery ale neslouží jen k přenosu internetu. Díky nim si doma můžete vytvořit počítačovou síť - v té rozhoduje přenosová rychlost a za tu si opět připlatíte. Jestli si budete chtít například pustit na připojené televizi nebo tabletu film s vysokým rozlišením, který je uložený v počítači v jiném pokoji, budete už potřebovat vyšší rychlost.

Rozhodně nedoporučujeme kupovat zařízení s rychlostí pod 100 MB za sekundu. Jestli se navíc vaše děti baví hraním her po síti, ptejte se po dvoupásmových routerech.

K dražším modelům můžete ještě připojit tiskárnu a tisknout třeba rovnou z tabletu či foťáku. Přes USB ale připojíte i přenosný disk a soubory na něm tak zobrazíte nejen v rámci domácí sítě, ale i kdekoliv z internetu, samozřejmě bezpečně přes heslo. Připojit můžete také kamery, které hlídají váš domov a v budoucnu budou další taková zařízení přibývat.

autor: Milan Král
Spustit audio