Popularita je ošidné slovíčko…

16. leden 2015

…prohlásil kdysi Jiří Sovák. Bylo to v době jeho největší slávy a popularity. Věděl, o čem mluví. - Sovák se narodil před více než 94 roky – 27. prosince 1920. V několika zvukových úryvcích (netypických, protože ve své podstatě vážných) si osobnost Jiřího Sováka připomeneme.

Když v roce 1990 slavil Jiří Sovák 70. narozeniny, byla to pro rozhlasové redaktory příležitost přimět herce k ohlédnutí za minulostí. Jiří Sovák se přimět dal. V jeho slovech zaznívá sice jeho typický ironický humor, ale se zřetelným podtónem hořkosti.

Jiří Sovák- 60.léta

Vraťme se do začátku 70. let. Tehdy bylo Jiřímu Sovákovi 50 a byl především zásluhou svých filmových rolí na vrcholu popularity. Úvahu o popularitě vedl Jiří Sovák v pořadu Chvilky v zákulisí, který byl natočen v roce 1972.

Jiří Sovák-90. léta

Ve své sedmdesátce se Sovák dal přimět nejen k úvahám o stáří a mládí, byl také ochoten zavzpomínat na svoje herecké začátky. Patřil ke generaci herců, kteří považovali za samozřejmé, že získávat zkušenosti u venkovských divadel je nejlepším začátkem herecké dráhy.

V letech 1952 až 1966 působil Jiří Sovák v Divadle na Vinohradech. Poté se stal členem činohry Národního divadla. Na jeho scénách vytvořil více než dvě desítky rolí. Působil zde 17 let. V roce 1983, poté, kdy mu zranění po autonehodě ztížilo práci na divadle, odešel do důchodu. Zvlášť intenzivně později vzpomínal na poslední představení na jevišti historické budovy, která byla před chystanou rekonstrukcí uzavřena v dubnu 1977.

Národní divadlo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka