Policisté na konci roku posílí v Libereckém kraji hlídky

30. prosinec 2013
Krimi příběhy

Závěr roku je neodmyslitelně spojený s oslavou příchodu roku nového. Slaví se nejen v uzavřené společnosti s přáteli, ale i na náměstích nebo i na horách. S tím se zvyšuje i riziko krádeží, vandalizmu, ale i nezodpovědného chování řidičů, kteří s alkoholem v krvi usednou za volant.

Silvestrovské oslavy a začátek nového roku jsou důvodem zvýšeného počtu policistů v terénu v celém Libereckém kraji. A to nejen kvůli kontrolám alkoholu za volantem, ale i kvůli udržení pořádku.

Pod vlivem alkoholu padají zábrany a může dojít k nejrůznějším potyčkám, kromě toho je tato doba přímo ideální pro kapsáře i zloděje aut. Policisté zajišťují, aby nedocházelo k narušování pořádku, fungují i jako prevence právě proti krádežím a zaměří se na veřejná místa kde se slaví příchod roku 2014.

Riziková místa jsou ta, na kterých se koncem roku sejde více lidí - takovým případem je třeba Harrachov. Ten má běžně kolem patnácti set obyvatel a na konci roku se zvedne až na12 tisíc lidí.

Podle semilského policejního mluvčího Petra Kmínka bude policie držet nepřetržitou službu a zaměří se především na drobnou kriminalitu a krádeže aut. V mnoha městech Libereckého kraje bude v pohotovosti i městská policie, také kvůli udržení pořádku, řešení dopravy i špatného parkování, které pak brání úklidu po silvestrovských oslavách.

Policie už také od poloviny prosince rozjela akci z názvem „Zima“, která se zaměřila na majetkovou kriminalitu. Snahou je snížit počty případů krádeží vozidel, vloupání do nich a samozřejmě i objasnit tuto trestnou činnost.

Akce potrvá do března příštího roku a platí na území celého Libereckého kraje. Policisté se při akci soustředí nejen na zimní lyžařská střediska, ale i na další centra zábavy, kam se lidé sjíždějí.

Spustit audio