Soud s takzvanými kouzelníky s naftou se může stát případem roku libereckého soudu

3. leden 2014
Krimi příběhy

Čarovali podle policie a žalobce s naftou a připravili stát na daních o 54 miliónů korun. Kauza 7členné organizované skupiny se může stát u libereckého soudu případem roku.

„Princip trestné činnosti spočíval v tom, že ten vedoucí pachatel provozoval tři čerpací stanice, dále měl firmu, která se zabývala autodopravou, takže dovážel do České republiky minerální oleje, které nepodléhaly DPH a spotřební dani. Formálně je vyváželi do Rumunska, takže neplatili tyhle daně, ale ve skutečnosti ty oleje stáčeli na čerpacích stanicích nebo cisternách a prodávali jako motorovou naftu.," vysvětluje liberecký státní zástupce Martin Tvrdík.

Únik na daních ve výši 54 miliónů korun zjistil finanční úřad, kterému přišlo divné, že si česká firma dala do nákladů výrobu razítka s názvem rumunské firmy. „Jedna z těch indicií byla faktura na výrobu razítka, takže si finanční úřad ověřil, kdy bylo to razítko vyrobeno, co na něm je a zjistili, že se jedná o rumunskou firmu, která měla dovážet tyhle oleje.“

Spis vážící desítky kilogramů má teď na stole liberecký krajský soudce Petr Neumann. Ten ještě nestanovil datum hlavního líčení, protože musí celý spis přečíst. Už teď je ale jasné, že údajnému šéfovi skupiny, dvěma účetním firmy a čtyřem řidičům, kteří oleje vozili, hrozí až 10 let vězení. Dva obžalovaní chtějí se soudem spolupracovat, proto by k nim mohl být soud v případě uznání viny shovívavější.

Problém ale je, že podle celníků zřejmě nelegální kouzlení s naftou pokračuje dál a mají tak stále o práci postaráno. Obžalovaný podnikatel měl tři čerpací stanice v Liberci, Smržovce a Hrádku a lákal zákazníky na nižší ceny paliv. Bohužel se stalo, že nafta a benzín namíchané s olejem poničily některým řidičům motor.

Plná nádrž (ilustrační foto)

Pan Tomáš z Liberce, který čerpal benzín na čerpací stanici patřící obžalovanému, si kvůli tomu před 3 lety stěžoval na obchodní inspekci. „Když jsem nemohl nastartovat, tak mě museli odtáhnout a v autoservisu mi řekli, že je to nekvalitním benzínem,“ popisuje poškozený.

I dnes je na Liberecku několik benzínek, které mají podobný název jako ty, které provozoval obžalovaný šéf gangu a mají minimálně o korunu nižší ceny za litr paliva než konkurence. Na klienty si rozhodně nemohou stěžovat. I když většina řidičů o tom, že se u nás občas nafta nebo benzín pančuje a pak může být levnější, moc dobře ví.

„Ale to víte, že se bojím, kde byste se dneska nebála - si koupíte cokoliv a nevíte pomalu co. Ale tady to má dobrou pověst, tak sem jdu,“ prohlašuje při čerpání nafty u levné čerpací stanice v Liberci starší řidička.

„Je fakt, že se snažím čerpat všude tam, kde je levněji a zatím jsem měl štěstí. Ale snažím se, když dočerpávám naftu, aby tam byla aspoň půlka toho původního, aby se to trochu naředilo,“ vysvětluje svou filosofii další řidič, který na závěr dodal, že nezná nikoho, kdo by na čerpání paliva u levnějších čerpacích stanic doplatil.

Spustit audio