Polévka s quinoou

Slovo quinoa zní jako zaklínadlo a quinoa je opravdu takový malý zázrak. Tahle plodina má i český název – merlík chilský a v Latinské Americe ji využívají jako obilovinu už přes 5000 let. Obsahuje řadu vitamínů a také slušný podíl bílkovin.

Suroviny:
2 mrkve
čtvrt brokolice
čtvrt květáku
4 lžíce semen quinoy
1 lžíce másla
sůl
zelená petrželka

Postup:

1. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a na másle lehce osmahneme.

2. Zalijeme vodou, osolíme, uvedeme do varu a přidáme quinou. Dovaříme, aby byla zelenina měkká, zároveň změkne i quinoa.

3. Na talíři zdobíme zelenou petrželkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.