Polévka s quinoou
Slovo quinoa zní jako zaklínadlo a quinoa je opravdu takový malý zázrak. Tahle plodina má i český název – merlík chilský a v Latinské Americe ji využívají jako obilovinu už přes 5000 let. Obsahuje řadu vitamínů a také slušný podíl bílkovin.
Suroviny:
2 mrkve
čtvrt brokolice
čtvrt květáku
4 lžíce semen quinoy
1 lžíce másla
sůl
zelená petrželka
Postup:
1. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a na másle lehce osmahneme.
2. Zalijeme vodou, osolíme, uvedeme do varu a přidáme quinou. Dovaříme, aby byla zelenina měkká, zároveň změkne i quinoa.
3. Na talíři zdobíme zelenou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.