Pokud chcete podpořit litoměřické podnikatele, pak tu jsou pro vás „LitoVOUCHERy“

14. duben 2020 08:19

V Litoměřicích se dají koupit tzv. „LitoVOUCHERy“. Jde o poukázky na služby nebo zboží od místních podnikatelů, kteří kvůli pandemii koronaviru zůstali bez příjmů.

Jejich vlastníci je zaplatí teď, a uplatní je až po uvolnění karanténních opatření. S nápadem přišla skupila „Liťák si pomáhá“.

Vlastní služby nebo zboží pak dostanou zákazníci po uklidnění situace s pandemií koronaviru.

„Celá řada lidí nemusí hned realizovat nějakou spotřebu, ale podpoří živnostníky tím, že si koupí vouchery tak, aby je mohli v budoucnu uplatnit, ale ta hotovost se k těm živnostníkům dostala teď, kdy to nejvíc potřebují,“ zmínil předseda litoměřické hospodářské komory Zbyněk Pěnka.

Omezení spojená s minimalizací rizika rozšíření nákazy koronaviru postila podle Zbyňka Pěnky jen v Litoměřicích stovky lidí.

„Řada lidí realizuje svou podnikatelskou činnost z domova, nebo v rámci rodiny. Podnikají třeba dva v jedné provozovně. Nedokážu říct, o kolik se to číslo může zvednout, ale může to být mezi 300 až 500 provozovnami a živnostníky, kteří jsou v tuto chvíli nejvíc postiženi,“ vysvětluje Zbyněk Pěnka.

Ve městě je také návrh na půjčky pro živnostníky a podnikatele.

„Budu navrhovat, společně s kolegy zastupiteli, aby město poskytlo bezúročnou půjčku živnostníkům, kteří si o ní požádají. Pokud by si město na tuto půjčku někde půjčilo, jedná se při současných úrokových výších o nějakých, při půjče 20 milionů, o milionu úroků za 5 let,“ zmínil místostarosta města Lukas Wünch z uskupení Severočeši Litoměřice.

Tento návrh ale u koaličních partnerů zatím odezvu nenašel.

„Brát si úvěr na to, abychom peníze rozdali, to je pro mě naprosto nepřijatelné,“ shrnul místostarosta Litoměřic a poslanec Karel Krejza z ODS.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související