Pohoří u Malečova – jediné lyžařské středisko v Českém středohoří

25. únor 2017

Jediný lyžařský areál v Českém středohoří najdete v Pohoří u Malečova, na cestě mezi Ústím a Litoměřicemi. Leží v nadmořské výšce 550 m n.m. a jižní svah a rychlá obleva se už na stavu sjezdovky podepsaly, proto je v současnosti už mimo provoz. Věříme ale, že se vám informace o něm mohou hodit – třeba na příští sezónu!

První vlek, tzv. šlepr, se tu objevil v roce 1976. Dnes tu najdete čtyři vleky. Rychlejší a pomalejší pomu, dětský vlek typu EPV a provázkový vlek pro úplně nejmenší lyžaře.

„Máme všechno na jednom svahu, hlavní vlek má okolo 500 metrů, vedle něj jsou paralelně vleky pro děti a pro začínající lyžaře. Cenově jsme na tom, řekl bych, velmi slušně – celodenní permanentka u nás vyjde na 200 korun, na dětský vlek 70 korun s tím, že provazový vlek jsme díky sponzorům schopni provozovat zdarma,“ shrnuje provozovatel areálu Miroslav Fára.

V areálu se dá koupit i půldenní jízdné nebo jen jedna jízda. V zimní sezóně je připraveno parkoviště bez poplatku, pro zhruba 150 aut a najdete tu samozřejmě klasické občerstvení. Po dlouhé době zima lyžařům opět přála. Udržet při životě takto malý areál tak vyžaduje hlavně nadšení.

Provozovatelé Miroslav Fára a Tomáš Hübsch mají ale i plány do budoucna: „Chceme ty aktivity zacílit i na léto – cyklisté, turisté… Máme v plánu také postavit zde rozhlednu, ze které by byl fantastický výhled na Děčínský Sněžník, Tiské stěny a při dobré viditelnosti i na Ještěd a Velké Sedlo. Tady v areálu bychom chtěli zlepšit zasněžování, to nás asi trápí nejvíc.“

V provozu je areál Pohoří u Malečova během celého týdne. Od pondělí do pátku můžete vyrazit na večerní lyžování od 18 do 20 hodin, o víkendu jsou vleky v provozu od 9 do 16 hodin.

autor: Milan Král
Spustit audio