Podle online ankety si drtivá většina lidí nepřeje těžbu lithia na Cínovci a jeho zpracování v Újezdečku

30. říjen 2023 15:21

Obce z Teplicka se v online hlasování ptaly na stanovisko občanů k plánované těžbě lithia na Cínovci a jeho zpracování v Újezdečku. Během tří dní se do hlasování ve facebookové skupině Teplice zapojilo přes 2000 lidí. Anketa měla být podle starostů reakcí na průzkum, který si u výzkumné agentury nechaly udělat společnosti ČEZ a Geomet. Obce výsledky představily na tiskové konferenci v Košťanech.

Starostové Dubí, Košťan, Újezdečku a Teplic se v anketě ptali na souhlas se zpracováním lithia v Újezdečku v provozu na bázi chemického zpracovatelského závodu o velikosti přesahující 50 hektarů s tím, že vytěženou rudu budou z krušnohorského Cínovce do Újezdečku dovážet pásové dopravníky nad korunami stromů.

Odpovědělo 2117 lidí, z toho 89 procent napsalo NE, 11 procent ANO.

Podle jeho výsledků výzkumné agentury pro společnosti ČEZ a Geomet, které těžbu lithia připravují, si 52 procent respondentů z Ústeckého kraje myslí, že těžba lithia může být prospěšná, přímo na Teplicku pak 61 procent účastníků výzkumu, kterých bylo celkem 700, a to z celého Ústeckého kraje.

Podle vedení obcí lidem nejvíc chybějí informace

Podle nezávislého starosty Košťan Tomáše Svády se starostové obcí trochu obávali, jak anketa dopadne. Výsledky ale prý svědčí o tom, co slyší od lidí, když s nimi o lithiu diskutují.

Obyvatelé obcí na Teplicku si například stěžují, že nemají dostatek informací. To zopakoval i nezávislý starosta Újezdečku Květoslav Koutník, kterého překvapily informace o možném výkupu domů z Osady Dukla, u které má stát zpracovatelský závod. Jak řekl, obec se o tom dozvěděla až z médií, ČEZ ani Geomet je podle jeho slov neinformovaly.

Výsledky ankety chtějí starostové doručit společnosti ČEZ a Geomet, v plánu mají s nimi seznámit i krajské zastupitele.

Spustit audio

Související