Podle odhadů Ústeckého kraje bude stát oprava střechy Žižkových kasáren 320 milionů korun

9. únor 2023 15:27

Žižkovy kasárny v Terezíně se možná brzy dočkají prvních oprav. Ústecký kraj nechal zpracovat odborný odhad na opravu střechy budovy. Další kroky k záchraně památky z 18. století teď bude řešit vláda.

V polovině ledna se sešla speciálně ustanovená vládní komise. Výsledkem jejího jednání byl úkol pro vedení Ústeckého kraje, a to vypracovat odborný odhad na opravu střechy budovy. Právě střecha je v havarijním stavu a během loňského roku došlo zatím k největšímu zřícení krovu a střešních tašek o délce asi 15 metrů do vnitrobloku.

Střecha nad kasárnami ale ubývá při každém silnějším větru, hustém dešti či sněžení. Podle hejtmana Jana Schillera z ANO z oborného posudku na rekonstrukci střechy vyplývá, že na její opravu je zapotřebí celkem 320 milionů korun.

11 milionů korun na zpracování projektové dokumentace přislíbil zaplatit Ústecký kraj. Zbývající částku by pak měl hradit stát.

S pracemi na řešení havarijního stavu památkově chráněných kasáren by se mělo začít na jaře 2024. Pokud vše půjde podle plánu, pak by podle terezínského tajemníka Róberta Czetmayera mohla být celá rekonstrukce střechy hotová během dvou let.

Celková rekonstrukce kasáren vyjde podle odhadů na 3,5 miliardy korun

Kromě odhadu na opravu střechy řešil Ústecký kraj spolu s městem Terezín i rozpočet na celkovou rekonstrukci Žižkových kasáren. V současnosti by byla zapotřebí částka 3,5 miliardy korun.

Vládní komisi kromě odborného odhadu kraj poslal také několik dalších dokumentů – mezi nimi i strategický posudek na využití Žižkových kasáren a dalších vojenských objektů ve městě. O přesném obsahu těchto dokumentů nikdo ze zúčastněných z opatrnosti nechtěl mluvit.

Lidé z ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva financí a ministerstva kultury teď budou zjišťovat možnosti, kde sehnat finance potřebné na prvotní opravy. Během zatím posledního lednového setkání vládní komise měla přislíbit další posun a informace už koncem února případně března. Uvedl to nezávislý starosta Terezína René Tomášek.

Spustit audio

Související