Knihovna v Terezíně se stěhuje do opraveného Wieserova domu

7. listopad 2022 14:47

Terezínská knihovna se stěhuje do nově zrekonstruovaného Wieserova domu z 18. století. Do historického paláce musí knihovníci přemístit přes 13 000 svazků. První knihy si tam budou moci čtenáři půjčit začátkem prosince.

„Ta beletrie je vesměs stejná. Nejhorší je naučná a dětská literatura – tam jsou různé velikosti,“ popisuje během skládání knih do jedné z připravených beden knihovnice Kateřina Hlavinková.

Celá terezínská knihovna se totiž stěhuje do nově opraveného Wieserova domu.

„Teď jsem zjistila, že tu máme 13 200 knížek, to není málo. Už máme zavřeno – na stěhování jsme si dali měsíc, protože nevíme, jak dlouho to bude trvat. Ten, kdo má knížky, je má automaticky prodloužené až do 7. prosince. Pokud by čtenáři něco nutně potřebovali, není problém – vědí, že mi mají napsat nebo zavolat. Dohodneme se na předávce a předáme jim to,“ konstatuje Hlavinková.

Knihovna se stěhuje minimálně na pět let

Rekonstrukce Wieserova domu stála přes 130 milionů korun a nezávislý starosta města René Tomášek nevyloučil, že knihovna v historickém paláci už zůstane.

„Minimálně pět let po dobu udržitelnosti. Pak se rozhodne, jestli se přestěhuje zpět do kulturního domu, nebo zůstane i nadále ve Wieserově domě. Je to o těch lidech, jestli budou mít zájem, nebo ne,“ uvedl Tomášek.

Původní budovu knihovny na náměstí ČSA chce město opravit a z velké části pronajmout.

Spustit audio

Související