Podle některých firem nejsou absolventi technických oborů dobře připraveni na praxi. Školy to ale odmítají

29. srpen 2022 12:09

Na trhu práce na Mostecku dlouhodobě chybí kvalifikovaní techničtí pracovníci. Jde hlavně o obráběče kovů, nástrojáře a další technické a strojní profese. Podle některých strojírenských firem střední školy a učiliště nedokáží absolventy na praxi dobře připravit.

Největší učiliště v Ústeckém kraji – střední škola technická v Mostě Velebudicích, ale tvrdí opak. Nedaleké litvínovské strojírny si přesto raději zřídily vlastní školu.

„Žáci, kteří aktuálně vystupují ze středních škol, nesplňují naše požadavky – nejsou tak odborně připravení, jak bychom od nich očekávali,“ konstatuje výrobní ředitel litvínovských strojíren Martin Kovařík.

Některé mostecké firmy si stěžují na nedostatečnou odbornost absolventů technickcých středních škol

Absolventi průmyslových škol a učilišť podle něj nedokáží samostatně obsluhovat stroje poslední generace. „Myslíme si, že ta technologie na těch středních školách není zrovna ta aktuální, která se používá. Není tak moderní, jako ta, kterou používáme u nás v provozu,“ vysvětluje Kovařík.

Podobný názor má dalších pět strojírenských nebo výrobních podniků v regionu, které Český rozhlas oslovil. Jejich zástupci ale nechtěli, aby název jejich firmy zazněl ve vysílání.

Střední školy včetně největšího učiliště v Ústeckém kraji – Střední technické školy v Mostě Velebudicích ale nesouhlasí s tím, že jejich absolventi mají problém s nejmodernějšími technologiemi.

„Máme a používáme ty nejnovější stroje. I ty obráběcí stroje máme nejnovější,“ oponuje zástupce ředitele školy Jiří Vavřík. Podle něj může být problém v tom, že se na učiliště hlásí ve vysokém počtu problémoví žáci, kteří často nejsou schopni ani školu dokončit.

Problém uplatnit se nemají studenti mostecké střední průmyslové školy. „Vždycky práci mají, a převážně ve svém oboru. Nikdy jsme přitom neslyšeli, že by nebyli připraveni. Ano, firmy si řeknou, když mají ještě nějaká specifika, že si je ještě musí připravit,“ vysvětluje ředitelka Ivana Herrmanová.

Strojírna Litvínov se rozhodla otevřít vastní školu

Strojírny v Litvínově se rozhodly vyřešit dlouhodobý nedostatek technicky kvalifikovaných pracovníků založením vlastního učiliště a průmyslovky. Vychovávat budou pracovníky pro sebe i další firmy v okolí.

Zájem z jejich strany už je, říká ředitel nové školy Michal Tarant: „Od toho druháku a ve třeťáku, i ve čtvrťáku, budou přímo v těch podnicích v regionu. Tam na tom ještě spolupracujeme, ale máme odezvu víceméně pozitivní.“

Vedení technicky zaměřených středních škol se shodlo na tom, že by stát měl žáky devátých tříd lépe motivovat ke studiu na učilištích a technických školách.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související