Podle ministra životního prostředí by jez na Labi u Děčína nakonec nemusel být potřeba

22. září 2019

Jez na Labi u Děčína stále čeká na posouzení vlivu na životní prostředí. Ministerstvo zemědělství zatím nemá návrh opatření, kterými by stát nahradil vliv plavebního stupně na evropsky významnou lokalitu. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO možná nebude jez nakonec vůbec potřeba.

„Ona se čím dál víc ukazuje jedna věc, kterou ne všichni chtějí slyšet, a to že v souvislosti s pokračujícím suchem nastává i v Německu problém, že to Labe není splavné. Takže i kdybychom si tady výrazně pomohli a zvýšili počet plavebních dní, tak třeba stejně narazíme dál, a ta loď do toho Hamburku stejně nedopluje,“ zmínil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Otázku plavebního stupně teď řeší ministerstvo zemědělství. Stále totiž není hotové posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Resort zatím stále studuje dosavadní podklady.

„Pokud shledáme, že existují podklady či informace, které nebyly dostatečně zpracovanými studiemi zohledněny, jsme připraveni zadat studii, která by toto napravila. Zda dojde k zadání této studie, to bude zřejmé v řádu měsíců,“ shrnul mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce ale zatím příliš možností pro povolení jezu není.

„Pokud oni přinesou další studii renomovaných pracovišť, která řekne, že podle jejich názoru je to kompenzovatelné a za jakých okolností, pak jsme připraveni se o tom bavit. Ale jak národní park, tak ministerstvo dnes nemá v ruce nějakou variantu, že to jde,“ doplnil Brabec.

Premiér Babiš chce jez prosadit. Už kvůli jadernému bloku v Dukovanech

Stát chtěl negativní dopady stavby jezu na krajinu v okolí Labe vynahradit investicemi do ekologie v cizině. To ale minulá Evropská komise odmítla.

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO chce o jezu jednat s eurokomisaři znovu.

„Pokud budeme, a určitě budeme, stavět jaderný blok v Dukovanech, tak to jsou tak obrovské proměnné díly, které se nedají přepravovat po silnici, takže asi to Labe budeme potřebovat. Teď počkáme na tu novou komisi a uvidíme, jestli se nám to povede nějakým způsobem změnit,“ dodal premiér při návštěvě Ústeckého kraje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související