Zastánci jezu na Labi chtějí stavět i přes nesouhlas ochránců přírody

11. duben 2019

Plavební stupeň na Labi u Děčína je potřeba postavit. Tvrdí to zastánci jezu, kteří proto chtějí najít cestu, jak vyřešit kompenzace za škody na ekosystému řeky a jejího okolí. Na děčínském zámku, kde se podporovatelé sešli, to potvrdil i ministr zemědělství Miroslav Toman z ČSSD.

„Požádal jsem pana ředitele povodí Labe, Českou zemědělskou univerzitu i ČVUT, aby hledali cestu, jak to udělat, aby to šlo, Abychom jenom neříkali, že to nejde,“ řekl ministr Miroslav Toman z ČSSD k závěrům několika studií o vlivu na životní prostředí.

Ty tvrdí, že takovou stavbu v podstatě nelze kompenzovat.

Primátor Děčína se jednoznačně vyjádřil pro jez

Podobný názor jako ministr zemědělství má i děčínský primátor Jaroslav Hrouda z hnutí ANO. Podle něj bude mít zvýšená hladiny řeky a větší množství vody v korytě pozitivní vliv.

„Za mě je tahle stavba jednoznačně obrovské kompenzační opatření. My to neděláme pro to, že chceme zahubit přírodu. Mimochodem, i tahle stavba umožní, že bude klidnější hladina, rezervoár vody, která bude jistá po celý rok, a my jsme schopni napájet tady obrovskou část přírody,“ argumentuje Hrouda.

Na podzim loňského roku uvedla správa národního parku České Švýcarsko, že negativní vlivy nového jezu nelze na území Česka kompenzovat.

Ředitelství vodních cest musí začít hledat jiná řešení, aby nebylo ve střetu se zákony

Stát chtěl dopady stavby vynahradit investicemi do ochrany přírody v cizině. To ale Evropská komise zamítla. Podle Petry Roubíčkové z ministerstva životního prostředí se tak bude muset projekt zřejmě upravit.

„Ministerstvo životního prostředí tady není od toho, aby otázku možnosti stavět hodnotilo, nebo na ní odpovídalo. Ředitelství vodních cest musí nyní navrhnout nějaká jiná, či nová řešení, chce-li v záměru výstavby jezu pokračovat, aniž by došlo ke střetu s evropskými i českými zákony. Ministerstvo musí zajistit, aby byly dodrženy všechny evropské i české předpisy, ať už v oblasti ochrany přírody, nebo v oblasti posuzování vlivů na životní prostředí,“ uvedla Roubíčková.

Stavbu jezu pro celoroční splavnění požadují například rejdaři. Podle odpůrců jezu je naopak stavba neefektivní a nevhodná.

autor: ror
Spustit audio

Související