Podchod na sídlišti Kamenný Vrch není bezbariérový ani po opravách

25. září 2018

Na sídlišti Kamenný Vrch v Ústí nad Labem můžou lidé využívat opravený podchod pod rušnou tříproudou silnicí. Smůlu ale mají vozíčkáři nebo rodiče s dětmi v kočárku. Podchod totiž ani po opravách není bezbariérový.

Podchod byl v havarijním stavu a lidé několik let volali po jeho opravě. Ta nakonec stála téměř 3,3 milionu korun.

Naproti sídlišti přes silnici je základní a mateřská škola, přitom široko daleko není žádný přechod. Proto bylo nutné podchod opravit.

Rodič s kočárkem, který vede své druhé dítě do školy nebo do školky má bohužel i po opravě podchodu problém – buď bude drncat kočárem po schodech, nebo si musí menší dítě vzít do náručí.

Vozíčkáři to mají ještě horší. Pro ty je téměř nemožné se bezpečně na zastávku MHD na druhé straně ve směru do centra dostat.

Podle zastupitele Martina Krska z PRO! Ústí, který opět kandiduje a který v té oblasti bydlí, byla na schodištích podchodu před opravou rampa.

Při rekonstrukci se ale město podle kandidující primátorky Věry Nechybové z Ústeckého fóra občanů muselo řídit aktuálními normami a ty už tam kvůli sklonu schodišť rampy nedovolí.

Na možnost bezpečnějšího přecházení si tedy tamní obyvatelé budou muset přinejmenším několik měsíců počkat.

Město má v plánu vytvořit u podchodu místo pro přecházení – podle vedoucí odboru investic a územního plánování ústeckého magistrátu Evy Šartnerové je to jediné řešení, které schválil dopravní inspektorát.

Je ale potřeba říct, že na rozdíl od klasického přechodu nemají chodci na místě pro přecházení přednost – musejí být tedy velmi opatrní, když se chtějí dostat na druhou stranu.

Odbor zařadil zřízení místa pro přecházení do předběžného návrhu rozpočtu na příští rok, jestli se ale uskuteční, zatím není jasné – jde o předběžný návrh.

autor: hau
Spustit audio

Související