Děčínský zámek začal návštěvníkům nabízet speciální, bezbariérovou prohlídku

5. říjen 2017

Ještě dnes a zítra (5. a 6. 10.) se mohou starší nebo méně pohyblivější lidé vydat na děčínský zámek na speciální prohlídky. Při nich nebudou muset vystoupit ani na jeden schod, prohlídka navržená jako bezbariérová. Lidé se při ní seznámí s osudem nejznámějšího zámeckého pána a mohou si třeba prohlédnout bohatou sbírku hraček knížecích dětí.

Speciální prohlídka pro seniory, ale i pro návštěvníky, kterým se hůře chodí do schodů, právě začíná. Průvodce Vlastimil Novotný ukazuje spodní křídlo zámku nejméně dvacítce zájemců: „Klavír připomíná jednu z nejslavnějších návštěv děčínského zámku – Frederika Chopina. Odskočil si do Děčína ke svým známým, a zkomponoval valčík As dur, který je od té doby zvaný jako Děčínský.“

„To je zajímavý, to ještě nebyl v Děčíně most. První most byl postaven 1855,“ pochvaluje si jedna z návštěvnic Jaroslava Dohnalová a dodává: „Já jsem spokojená.“

Návštěvníci, i přesto, že absolvují dva poloviční okruhy, o nic ochuzeni nejsou, ty podstatné informace o nejslavnějších hradních pánech z rodu Thun–Hohenstein se od průvodce dozvědí.

„František a jeho bratr Jaroslav Thunové měli s Ferdinandem D´Este takový specifický vztah. Ovšem, to prvenství nám nikdo nebere, zakladatel Sokola se narodil zde na zámku,“ konstatuje Novotný.

Bezbariérová prohlídka děčínského zámku

A protože zkušené dámy jsou zběhlé v domácích pracích, všímají si toho, co jiní návštěvníci ani nezaregistrují: „Na tom obrázku je namalované, jak pletou. Oni pletou úplně jiným stylem jak my. Oni to drží takhle, a tou druhou rukou jen shazují dolu očka,“ všimla si paní Jana Chramostová.

Speciální prohlídky pro seniory jsou na děčínském zámku dvakrát denně – od 10 a 14 hodin.

„Teď, když jsme si to vyzkoušeli, je asi budeme návštěvníkům nabízet na objednávku – domovům pro seniory nebo klubům důchodců,“ uvažuje ředitelka zámku Iveta Krupičková.

Prohlídkami pro méně pohyblivé návštěvníky se zámek přidal k městské akci „Týden nejen pro seniory“. Kromě zámku se pak za příznivější vstupné mohou starší lidé podívat třeba do zoo, aquaparku nebo navštívit nějaké zařízení, kde o seniory pečují.

autor: dap
Spustit audio