Počty nakažených kononavirem a lidí v karanténě stoupají i v Ústeckém kraji. Postižené jsou hlavně školy

24. leden 2022 15:53

Za 23. ledna přibylo v Ústeckém kraji 1001 nakažených koronavirem. Podle hygieniků týdenní incidence za posledních sedm dní vzrostla 2,5násobně. Situace se nejvíce dotýká škol, a to mateřských, základních i středních. V karanténě jsou jednotlivci i celé třídy.

Na školách se podle ředitelů mění situace doslova s každou hodinou. Podle hygieniků je zatím uzavřená jedna škola na Litoměřicku, další zřejmě zavřou na Chomutovsku tento týden.

Důvodem je vysoký počet nakažených dětí, ale i vysoký počet učitelů v karanténě. Zavřená je například mateřská škola Lidická v Mostě, na 11. základní škole v Mostě se nakazily kuchařky a musí tam řešit výjimečný stav, kdy kuchyně nevaří tolik jídel a žáci si navíc nemohou vybírat z několika druhů jídel – k dispozici mají jen jeden druh.

Na Chomutovsku zas podle odboru školství ředitelé čekají na to, jak dopadne jednání parlamentu o navýšení ředitelského volna. V minulém týdnu už tam dvě školy na tři dny ředitelské volno musely vyhlásit.

Na gymnáziu a střední odborné škole v Ústí nad Labem mají v karanténě osm tříd ze 24, na gymnáziu v Mostě tři třídy a osm učitelů.

Relativně spokojená se situací pak byla ředitelka litoměřického gymnázia Radka Balounová, podle ní se tam výuku zatím daří zvládat, počty nakažených a žáků i učitelů v karanténě nejsou tak vysoké.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související