Hygienici v Ústeckém kraji stíhají trasovat nakažené i díky tzv. samotrasování na internetu

19. leden 2022 10:42

I přes zvýšený počet nových případů covidu-19 hygienici v Ústeckém kraji zatím stíhají trasovat lidi, kteří přišli do kontaktu s někým nakaženým. Pomáhá jim v tom i tzv. samotrasování, které provádějí lidé od 18 do 65 sami na internetu. Jak to funguje? Pokud někdo dostane zprávu o pozitivním výsledku PCR testu, získá v SMS zprávě i kód pro přístup na internetový samotrasovací formulář.

V internetovém samotrasovacím formuláři pozitivně testovaní lidé vypíší osoby, se kterými byli v průběhu pěti dní až jednoho týdne před testem v kontaktu - tzv. rizikové kontakty. Jestliže má dotyčný příznaky covidu-19, vypíše kontakty za dva dny před vypuknutím prvních příznaků do doby testu.

Podle krajské hygieničky Lenky Šimůnkové je tam možné nechat si vystavit e-neschopenku. Hygienici pak sami trasují děti a mládež do 18 let a dospělé starší 65 let.

V případě, že někomu vyjde pozitivní výsledek antigenního testu v zaměstnání, jde automaticky do pětidenní karantény. Zaměstnavatel pak na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky vyplní o tomto pracovníkovi příslušné údaje a rovnou mu tam také může nechat vystavit e-neschopenku anebo žádost o PCR test.

Pokud by takový test kontrolní PCR test vyšel s negativním výsledkem, stráví dotyčný v karanténě třeba jen 3 dny a systém mu neschopenku automaticky ukončí.

Spustit audio