Pocitová teplota je v těchto dnech vyšší. Může dosahovat až 45 °C

12. srpen 2015

Venku je na teploměru 35 °C ve stínu, ale vy máte pocit, že se vám vaří krev a říkáte si, že buď lže teploměr, nebo už z tepla blázníte. Proč tomu tak je?

Teploměr ukazuje jinou teplotu, než na jakou se cítíte. Vy totiž vnímáte takzvanou pocitovou teplotu, která bývá ve vedrech vyšší než ta, kterou hlásí meteorologové.

„Pocitové teploty by měly vystihovat působení vzduchu na lidský organismus. Obecně jde říct, že jde buď o kombinaci větru a teploty, nebo teploty a vlhkosti, případně teploty, vlhkosti a větru. Pokud by šlo o propracovanější indexy, které jsem ale nikde nenašel, tak ty by měly počítat i s vlivem záření – ať už přímého slunečního, nebo dlouhodobého tepelného,“ vysvětluje meteorolog Martin Novák ze stanice Kočkov v Ústí nad Labem.

Podle něj je přehnané tvrdit, že by se v dnešních dnech pocitová teplota mohla vyšplhat až na 55 °C. Pokud bychom se drželi indexů, pravděpodobně by se horní hranice mohla pohybovat mezi 40-45 °C.

„Odvětrávání organismu je zhoršeno, zejména pokud je horko a vlhko, lidově tedy dusno. U nás aly byly všechny ty nejteplejší dny provázeny velmi suchým vzduchem a většinou foukal alespoň slabý vítr,“ dodává meteorolog.

Shrnutí na závěr - záleží na tom, jestli je dusno nebo naopak fouká vítr, svou roli hraje také vlhkost vzduchu a určitě také záleží i na tom, v jaké kondici je váš organismus!

autor: Milan Král
Spustit audio