Počítač jako vánoční dárek? Ano, ale...

12. prosinec 2011

Počítač je dnes už běžná součást domácností mladých rodin. Cestu k nim si ale čím dál tím více nacházejí i senioři. Jestli uvažujete před vánoci nad koupí takového zařízení, nebo s ním chcete udělat radost dětem či vnoučatům, možná vám teď poradíme jak začít.

Ještě než vyrazíte do prodejny, je dobré si rozmyslet, na co se bude počítač používat. Pokud na něm budete prohlížet fotky z dovolené, hledat na internetu, sledovat videa - třeba na youtube, občas pošlete známým email nebo jim zavoláte zadarmo přes skype, nepotřebujete žádný extra výkonný stroj.

Ceny za počítač v tomto případě začínají okolo šesti tisíc korun, časem by vás ale tahle koupě mohla mrzet. Budete se chtít třeba podívat na video ve vysokém rozlišení nebo ho dokonce natočené vlastní kamerou stříhat, a tam už je zapotřebí větší výkon a to něco stojí. V takovém případě si připravte něco okolo deseti tisíc korun a víc. Nejnáročnějšími uživateli jsou paradoxně děti, rády si hrají a čím novější počítačová hra tím výkonnější sestava.

Zatím jsme ale mluvili jen o samotném počítači, k němu ještě musíte pořídit monitor, u kterého se cena odvíjí od velikosti. Nejmenší, patnácti palcový, pořídíte zhruba od dvou tisíc. Zvukové bedýnky, klávesnici a myš koupíte už v řádech stokorun.

Všechno dohromady, tedy počítač, monitor, klávesnici a myš vám nabídne notebook, který má velkou výhodu v tom, že je přenositelný, dá se použít i tam kde není zástrčka a už dávno neplatí, že jsou notebooky pomalejší a dražší.

Ty nejmenší notebooky mají deseti palcový monitor a můžou vážit třeba jen pouhý kilogram. Tašku do školy nebo do práce vám rozhodně nezatíží, na druhou stranu v nich nenajdete dvd nebo cd mechaniku a musíte počítat s nižším výkonem a kapacitou. Nejlevnější seženete už za pět tisíc.

Dobrým kompromisem může být notebook s třinácti palcovým monitorem, kde je mechanika a slušný výkon. Výhodou těchto dvou kategorií je nízká váha a taky výdrž baterie, která může být až čtrnáct hodin. Patnácti palcový notebook už se při každodenním přenášení pronese, nabídne ale dobrý výkon pro náročnější programy. Notebook s monitorem o velikosti sedmnáct až dvacet palců už bych si ale koupil jen do malého bytu, kde by klasický počítač překážel.

Jak už jsme tedy upozorňovali, před návštěvou prodejny si dobře rozmyslete, na co budete počítač používat - výběr je totiž opravdu hodně velký.

autor: Milan Král
Spustit audio