Po unikátní moldavské trati opět jezdí vlaky

3. listopad 2018 15:22

Po víc než roce a půl na Moldavu v Krušných horách znovu přijely vlaky - cestující na nádraží čekalo překvapení - občerstvení od místních v podobě teplého čaje a čerstvých palačinek.

Mlha, chladné ráno a na opuštěné nádraží v Moldavě v Krušných horách přišli první lidé. Chtěli přivítat cestující, kteří po víc než roce a půl přijeli vlaky od Mostu a nově také od Ústí nad Labem. Trať totiž poškodil sesuv a z Dubí na Moldavu museli lidé jezdit autobusy. Až do dnešního dne, kdy se po trati opět jezdí.

„Mně se smáli celý večer, že to těsto neumím, ale já to umím…,“ usmíval se Michal Cuc (Volba pro Moldavu) ze Spolku lokálních drah, který čekal na první cestující. „Rok a půl jsme tady bez vlaku, tak jsme se rozhodli první cestující přivítat. Že si to zaslouží,“ vysvětlil.

Podle něj je rozdíl jet na Moldavu jen tak autem a vlakem. Je to historická trať se spoustou výhledů. „Zejména je to pro ty, kteří přijedou s kolem a mohou se projet nahoře po Krušných horách. A nebo v zimě s běžkami,“ dodal Cuc.

Přivítání na nádraží na Moldavě: místní ho připravili pro cestující z vlaku na právě obnovené trati

Že je jízda moldavskou tratí zážitkem, potvrdili i první cestující. „Je to úžasná záležitost, obnovení trati,“ shrnula to za všechny paní Magda, která přijela z Oseka. Pochvalovali si i nečekané občerstvení.

Oprava zničeného úseku trati stála Správu železniční a dopravní cesty podle mluvčí Radky Pistoriusové téměř 64 milionů korun. Vlaky na Moldavu jezdí od Mostu a Ústí nad Labem každý víkend a o svátcích a o prázdninách.

Místní čekají na nádraží v Moldavě na první vlak na obnovené trati
autoři: Gabriela Hauptvogelová , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související