Krajský soud řeší návrh na neplatnost voleb v Moldavě

29. říjen 2018

Krajský soud v Ústí nad Labem řeší návrh na neplatnost voleb v Moldavě na Teplicku. Podle kandidátky uskupení „Pro Moldavu a Nové Město“ Ivety Boudišové další dvě volební uskupení ovlivnila volby zveřejněním informace o údajném účelovém přihlašování lidí.

Uskupení „Volba PRO! Moldavu“ a „Pracujeme PRO MOLDAVU“ vydala den před volbami prohlášení o údajně účelovém stěhování lidí do hotelů Bouřňák a Santén – psali, že v týdnu před volbami tam přibylo 17 lidí, což je počet, který by mohl hlasování ovlivnit.

Michal Cuc, lídr Volby, a také dvojka na kandidátce „Pracujeme PRO MOLDAVU“ Jaroslav Sečánský se u soudu shodli v tom, že vzhledem k podobným praktikám v Moldavě docházelo i při jiných komunálních volbách. Přitom u soudu se nikdy nic takového neprokázalo.

Podezření na účelovost měli proto, že s hotely je spojován dosavadní starosta Jaroslav Pok, který minule kandidoval za sdružení „SNK PRO MOLDAVU“, které volby vyhrálo. Teď byl na kandidátce s Boudišovou a jejich uskupení získalo v devítičlenném zastupitelstvu tři mandáty. Proto navrhovatelka požaduje zrušení hlasování nebo voleb.

O tom, zda se volby v Moldavě budou opakovat, soud rozhodne 6. listopadu. Soud totiž musí podle soudkyně Markéty Lehké při vyhlášení usnesení ihned zveřejnit i jeho plné znění – a to je potřeba připravit.

Další stížnosti na průběh voleb soud také projednává – například ve středu má krajský soud na programu jednání o třech stížnostech na volby v Ústí nad Labem, ve čtvrtek v Chomutově a v pondělí bude řešit volební stížnosti z Bíliny a Benešova nad Ploučnicí.

autor: hau
Spustit audio

Související