Pluto má tři oběžnice!

6. listopad 2005

Diskuse o tom co je to vlastně planeta v astronomických kruzích neustávají. Téma zahušťují nové objevy. Nedávno jsme si některé připomněli - mezitím přibyl další.

Informovali jsme i o podnětu Amerického přírodopisného muzea vyřadit Pluto ze seznamu planet. Planetární problematiku budeme mít dokonce na stole přímo doma - příští rok bude i o ní rokovat v Praze Mezinárodní astronomická unie.
Vraťme se ale k Plutu, deváté planetě sluneční soustavy, objevené v roce 1930, která tento var vyvolala. K zájmu o ni máme totiž další důvod. Budeme si s největší pravděpodobností muset poopravit - nebo lépe řečeno doplnit - naše poznatky o tom, že Pluto má jen jediný měsíc, Charon. Jak známo, jeho existenci potvrdila pozemní pozorování v roce 1978. K Charónu však nedávno přibyli dva konkurenti, i když podstatně menších rozměrů. O objev se tentokrát z oběžné dráhy postaral Hubbleův kosmický dalekohled. Alan Stern z výzkumného týmu uvedl, že současní kandidáti na měsíce se nacházejí dvakrát, respektive třikrát dále od planety než Charon. Snímky jsou z letošního 15. a 18. května, zkoumané objekty vykazovaly pohyb kolem Pluta a jsou asi pěttisíckrát slabší. Nejde o náhodný objev, astronomové zkoumají tuto oblast už dlouhou dobu. Podle toho odvozují, že další měsíce o průměru větším než 15 km se u Pluta nevyskytují. Na únor jsou naplánována další pozorování, která mají objev definitivně potvrdit. Teprve poté může Mezinárodní astronomická unie měsíce pojmenovat. Stane-li se tak, bude Pluto prvním známým tělesem Kuiperova pásu s více než jedním satelitem a planetologové budou muset doplnit své teorie a modely vzniku Pluta.
K Plutu dosud žádná kosmická sonda neletěla. To se ale už 11. ledna příštího roku změní. K problematické kouli zmrzlých plynů zamíří americká sonda New Horizons. Využije Jupiterovy gravitace a po předlouhé cestě dorazí k Plutu, Charonovi a spol. v létě roku 2015. Lze předpokládat, že její mise přinese mnoho nových informací o této periférii sluneční soustavy i o Plutu samotném, a to bez ohledu na to, zda mu ještě v té době budeme říkat "planeta".
Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.
Další texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.