Plněný lilek

Lilek obsahuje řadu užitečných minerálů – vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo i slušnou dávku vitamínů.

Suroviny:

1-2 lilky

šálek kuskusu

100 g parmezánu nebo podobného sýra

2 lžíce oleje

1 menší cibule

1 červená paprika

celerová nať

2-3 stroužky česneku

sůl

pepř

 

Postup:

  1. Připravíme kuskus – zalijeme ho dvojnásobkem vařící vody, osolíme, kápneme oleje, přiklopíme a necháme 10 minut bobtnat.
  2. Mezitím rozkrojíme lilky na podélné poloviny a opatrně je vydlabeme. Vnitřky mírně osolíme.
  3. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a česnek a společně ještě opečeme.
  4. Smícháme připravenu papriku s kuskusem a strouhaným parmezánem – část sýra si necháme na dokončení.
  5. Kuskusovou směsí naplníme vydlabané lilky, naskládáme je do zapékací mísy, zakápneme olejem, povrchy ještě posypeme parmezánem a dáme do horké trouby (200-210 stupňů) zapéci.
  6. Podáváme s vařenými bramborami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.