Planetárium - SOUTĚŽ

10. březen 2005

Každý druhý týden vám nabídneme novou soutěžní otázku! Ve hře je pokaždé hodnotná knížka. STATUT SOUTĚŽE

Otázka je zveřejňována zhruba v polovině každého pořadu (ve vysílání Českého rozhlasu Sever na začátku nedělní planetáriové půlhodinky) a ihned po jeho skončení je její znění k dispozici i na tomto místě.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější a nejúplnější (není-li stanoveno jiné kritérium).
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme dva týdny po prvním odvysílání otázky, opět v rámci pořadu; současně se vše objeví i na webu.

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ NA OTÁZKU Z PLANETÁRIA č. 9/2005, vysílaného 26. února - 2. března:
Napište nám, kdy se uskutečnila zatím poslední americká měsíční mise a kteří astronauti se jí zúčastnili.
Jedná se o cestu Apolla 17, které odstartovalo 7. prosince 1972. Na palubě byli tři astronauti - Eugene Cernan, Harrison Schmitt a Ronald Evans. Na povrch Měsíce však vystoupili jen Cernan a Schmitt; Evans pilotoval mateřskou loď na vyčkávací dráze. Harrison Schmitt byl mimochodem prvním a dosud také posledním profesionálním geologem, který se podíval na povrch jiného kosmického tělesa. Pro Čechy je nepochybně zajímavější, že druhý z astronautů, Eugen Cernan, má české předky a dobře o tom ví. Cernan a Schmitt nachodili a ve speciálním vozítku najezdili po Měsíci takřka 36 kilometrů. Na Zemi přivezli 113 kg vzorků měsíční horniny. Apollo 17 se z Měsíce vrátilo 19. prosince 1972.
Výhercem knihy Eugena Cernana a Dona Davise Poslední muž na Měsíci se stala Vendula Chrdlová z Teplic. Gratulujeme - knížka k vám doputuje poštou.

OTÁZKA Z PLANETÁRIA č. 11/2005, vysílaného 12. - 16. března:
Napište nám, kdy, kde a jak byl nalezen náš největší keltský poklad? Napovíme, že šlo o bronzový kotel plný mincí.
Na vaše odpovědi čekáme nejdéle do středeční půlnoci 23. března.
K odpovědi nezapomeňte připsat také své jméno a adresu, abychom věděli, kam případnou výhru poslat. Správnou odpověď a jméno výherce najdete na tomto místě nejpozději v sobotu 26. března.

OČ TENTOKRÁT SOUTĚŽÍME?

O knihu Martina Kuny a autorského kolektivu Nedestruktivní archeologie (Teorie, metody a cíle). O čem se v ní dočtete? Nedestruktivní terénní metody v archeologii zahrnují letecké snímkování, geofyzikální a geochemická měření, povrchové sběry, sledování antropogenních reliéfních tvarů a další postupy, které mají klíčový význam při řešení takových otázek, jako je např. struktura osídlení, ekologie či demografie pravěkých a středověkých populací. Publikace je vybavená obsáhlou obrazovou dokumentací.

PŘEJEME VÁM HODNĚ ŠTĚSTÍ! OČ BUDEME SOUTĚŽIT PŘÍŠTĚ - v Planetáriu č. 13/2005?

O knihu Johna Gribbina Pátrání po velkém třesku (Život a smrt vesmíru). Co se to vlastně odehrálo na počátku času? Opravdu nastal nějaký "velký třesk"? Pokud ano, tak co ho způsobilo? A před kolika miliardami let to vlastně bylo? To je jen nepatrný díl otázek, které si lidstvo ohledně svých vlastních počátků klade a na něž se podle svých možností snaží odpovídat. O tzv. velkém třesku existuje nespočet teorií, po kterých je John Gribbin zasvěceným průvodcem.
Spustit audio