Planetárium - SOUTĚŽ

15. prosinec 2004

Soutěžit s námi můžete každý druhý týden! Ve hře je pokaždé hodnotná knížka. STATUT SOUTĚŽE

Otázka je zveřejňována v závěru pořadu a ihned po jeho skončení je její znění k dispozici i na tomto místě.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější a nejúplnější (není-li stanoveno jiné kritérium).
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme dva týdny po odvysílání otázky, opět v rámci pořadu; současně se vše objeví i na webu.

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ NA OTÁZKU Z PLANETÁRIA č. 49/2004, vysílaného 4. - 8. prosince:
Napište nám jména prvních dvou evropských cestovatelů, kteří pronikli do zapovězeného a pověstmi opředeného afrického města Timbuktu. První z nich byl při návratu zabit, druhý se ze své cesty šťastně vrátil. Napište nám také, kdy se obě dramatické cesty odehrály a kde ono záhadné Timbuktu leželo a dodnes leží?
Timbuktu najdete v západoafrickém Mali, u řeky Nigeru. Založeno bylo počátkem 12. století Tuaregy, od konce 13. století bylo součástí říše Mali. Stalo se centrem obchodu a islámské vzdělanosti, než ho roku 1591 dobyla marocká vojska. Město postihl hluboký úpadek, který ostře kontrastoval s přežívající pověstí o Timbuktu jako bohaté "královně pouště" nebo "afrických Athénách", která tolik lákala evropské dobrodruhy k návštěvě. Prvním Evropanem, o němž je známo, že vstoupil do bran města Timbuktu, byl v roce 1826 důstojník britské armády a cestovatel Alexander Gordon Laing. Z města byl po několika dnech vypovězen a na zpáteční cestě zabit. Jeho cestovní deníky se ztratily a dochovalo se jen pár dopisů. Prvním, kdo o Timbuktu přinesl do Evropy nějaké zprávy, se stal Francouz René Auguste Caillié. Do města pronikl roku 1828 v přestrojení za Egypťana a pobyl v něm dva týdny. Nutno říci, že byl zklamán - město nesplnilo jeho očekávání.
Výhercem knihy Alaina Decauxe Odhalená tajemství minulosti se stala Bohuslava Lisnerová z Prahy. Gratulujeme - knížka k vám doputuje poštou.

OTÁZKA Z PLANETÁRIA č. 51/2004, vysílaného 18. - 22. prosince:
Napište nám, kdo a kdy vynalezl první zdrhovadlo neboli zip?
Na vaše odpovědi čekáme nejdéle do nedělní půlnoci 26. prosince.
K odpovědi nezapomeňte připsat také své jméno a adresu, abychom věděli, kam případnou výhru poslat. Správnou odpověď a jméno výherce najdete na tomto místě nejpozději v sobotu 1. ledna.

OČ TENTOKRÁT SOUTĚŽÍME?

O knihu Iva Krause Dějiny evropských objevů a vynálezů. Ta čtenářům nabízí vyprávění o životních osudech významných filozofů, přírodovědců a techniků, o jejich velkých objevech a událostech, které byly prověřeny časem jako rozhodující pro vývoj evropské civilizace. Přináší myšlenky, názory a hypotézy velkých osobností starověku, středověku i novověku, doložené citáty z jejich vlastních děl a konfrontované s pozdější realitou. Autorovým cílem je ukázat, že hybnou silou evropských dějin nebyly války ani náboženská, národnostní nebo třídní nenávist, ale snaha intelektuální elity poznat zákony přírody a využívat je ve prospěch lidstva.

PŘEJEME VÁM HODNĚ ŠTĚSTÍ! OČ BUDEME SOUTĚŽIT PŘÍŠTĚ - v Planetáriu č. 1/2005?

O knihu Paula Johnsona Civilizace starého Egypta. Paul Johnson (nar. 1928), známý britský historik a publicista, v ní líčí historii starověké egyptské říše, její společenské, ekonomické a náboženské uspořádání; zvláštní pozornost věnuje egyptskému umění a kultuře. Poslední kapitola je věnována druhému životu starověkého Egypta - jeho vnímání v pozdějším průběhu dějin a jeho znovuobjevování, které probíhá zhruba od konce 18. století. Text provází množství barevných fotografií, kniha je vybavena výběrem literatury a rejstříkem.
Spustit audio