PLANETÁRIUM

2. únor 2003

Magazín o věcech mezi nebem a zemí pro přátele záhad i opravdové vědy. Od října 2002 vám každou neděli mezi devátou a desátou dopolední na vlnách Českého rozhlasu SEVER nabízíme rozhovory s veličinami akademické vědy, popularizátory i alternativními badateli a navíc i řadu pravidelných rubrik ze světa vědy a fantazie. Pořad má svou reprízu hodinu po nedělní půlnoci. Planetárium připravují a uvádějí Frederik Velinský a Miroslav Zimmer. Rubriky a rozhovory z rozhlasového Planetária a k tomu vždy i něco navíc najdete pravidelně v psané podobě i na těchto stránkách. Vaše reakce, názory a připomínky nám můžete psát na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Veškeré příspěvky lze přebírat jen se svolením autora a uvedením patřičné citace.

Planetárium

Soutěž - Tipy a pozvánky - Příští Planetária - Archiv

AKTUALITY/STALO SE

Na obsahu a úpravě stránek se průběžně pracuje, mějte prosím strpení.
Starší příspěvky hledejte v archivu.

PROCHÁZKA OBLOHOU
Hvězdokupa
(Planetárium 2.2.2003) Na obloze setrvávají zatím všechna zimní souhvězdí - tedy Orion ve tvaru letícího motýla, dále Blíženci, Býk, Malý a Velký pes s nepřehlédnutelnou stálicí Síriem. Pomalu se však již objevují jarní souhvězdí. K nim patří poměrně nenápadné souhvězdí Raka východně od Blíženců. Dále k východu spatříme velmi jasnou hvězdu Regulus, nejjasnější hvězdu v souhvězdí Lva. A co dalšího vám ukáže lednová obloha?
PROČ UBÝVÁ VRABCŮ?
Vrabec domácí
(Planetárium 2.2.2003) Dokážete si představit něco obyčejnějšího a nenápadnějšího, než je vrabec domácí? Asi těžko, vždyť vrabci jsou prostě všude - méně nepříjemní než holubi, ale o to více všudypřítomní. Donedávna platilo, že stačí v kterémkoliv městě hodit na zem pár drobků a ve chvilce jste byli obklopeni houfem obcházejících holubů a poskakujících vrabců. Zkuste to ale udělat dnes. Holubi dozajista přiletí. Vrabců bude jen pár a nebo žádný. Začali totiž vymírat - a nikdo přesně neví proč.

HRY SE SLOVY A JAZYKEM
(Planetárium 2.2.2003) Jak se bavit a jak si hrát, nemáte-li k dispozici nic jiného než svůj mozek a pár pomůcek navrch - hlas, tužku, papír? V takovou chvíli přichází čas her s řečí a jazykem. Čeština vám k tomu dává nepřeberně možností. Dokonce si o tom můžete předem i něco zajímavého přečíst. V knize, která je ve své podstatě dvojjediná. Její hlavní část totiž vyšla tiskem; to, co se na papír nevešlo a nebo nehodilo, je k dispozici na Internetu... Víc vám už prozradí autor knížky, Pavel Houser.

KRATOCHVILNÁ VYPRÁVĚNÍ O TAJEMNÝCH MÍSTECH. Špičák: Je to vizír?
Vizír na Špičáku
(Planetárium 26.1.2003) Co že je to vizír? Cosi jako kamenná muška. Architekti velkých pravěkých kamenných staveb je stavěli na přesně určené místo tak, aby právě nad nimi vycházelo či zapadalo slunce o slunovratu či rovnodennosti. Máme i u nás takové vizíry? Jeden by tu byl. Alespoň tak vypadá.
MACHU PICCHU, MĚSTO KONDORA A PUMY
Machu Picchu
(Planetárium 26.1.2003) Osmý div světa. Kamenný ostrov, plující na zeleni tropického pralesa. Orlí hnízdo... To všechno jsou synonyma pro jedno a totéž místo. Incké město Machu Picchu v peruánských Andách; ztracené a znovu nalezené, opředené mýty a zkazkami. Hovoří o něm Monika Baďurová z Náprstkova muzea a cestovatel Martin Mykiska.

TEPLICKÁ LEBKA PATŘÍ KRÁLOVNĚ JUDITĚ
(Planetárium 26.1.2003) Rozřešení jedné historické záhady se dočkalo město Teplice. Skončil totiž výzkum, který měl za cíl určit totožnost kosterních pozůstatků významné osoby, objevených v 50. letech minulého století při archeologickém výzkumu zdejší románské baziliky a kláštera. Jejich zakladatelkou byla matka prvního českého dědičného krále Přemysla Otakara I., manželka Vladislava II., královna Judita.

MÝTY, OMYLY, AKTUALITY ASTRONOMIE: Hádanky kolem Venuše
(Planetárium 19.1.2003) Venuše je stále ještě velmi tajemná planeta. A to i přesto, jak je naší Zemi blízká - svou vzdáleností od Slunce, velikostí, hmotností i hustotou. Často byla označována jako dvojče a nebo sestra Země, zvláště když se ukázalo, že má atmosféru a oblačný příkrov. Všechny mýty a představy však padly s šokujícími zjištěními prvních kosmických sond, které k Venuši dorazily v 60. letech.

DALEKÁ POUŤ KE KOMETĚ 46P/WIRTANEN
(Planetárium 19.1.2003) "Kometa Wirtanen je těleso, na kterém bychom mohli přistát s nějakým výsadkovým modulem a mohli bychom provádět měření přímo z povrchu. Což je úžasný nápad a úžasný cíl," říká Ivo Míček. A právě takový měl být cíl sondy Rosetta. Na svou pouť se měla vydat v průběhu měsíce ledna. Start byl však na poslední chvíli odložen - a to hned o dva a půl roku! Jak k tomu uvedla BBC, vědci musí sondě najít nový cíl, jinou kometu. A my vám tak misi sondy Rosetta představujeme s daleko větším předstihem, než jsme původně měli v úmyslu. Vše, co je o ní řečeno však v principu platí. Jen místo komety Wirtanen si musíte dosadit nějakou jinou kometu.

PADESÁT LET ÚSTAVU ARCHEOLOGICKÉ PAMÁTKOVÉ PÉČE V MOSTĚ
Z předstihového výzkumu v prostoru bývalé obce Krbice.
(Planetárium 19.1.2003) Právě letos uplyne padesát let od založení mostecké expozitury Archeologického ústavu tehdejší Československé akademie věd. Tato expozitura působí od roku 1992 jako samostatná instituce - Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech. Začněme ale od začátku... Jak nám prozradil ředitel ústavu Jan Blažek, archeologie na Mostecku samozřejmě nezačala až se vznikem jejich pracoviště.

Ad: UFO, RENDLESHAM FOREST. Dopis posluchače:
Nejpodrobnější informace najdete na www.rendlesham.com a rozhodně to nevyznívá ve prospěch UFO. Procházka.

NAPÍNAVÉ BÁDÁNÍ: Žirafa z pralesa
Okapi, žirafa z afrického pralesa
(Planetárium 12.1.2003) Začalo to Stanleyem. Tím, co našel Livingstona. Afričtí Pygmejové mu vyprávěli o jakémsi neznámém druhu pralesního osla a věnovali mu pár pruhů z jeho kůže. V Anglii se o ně však nikdo nezajímal... Všechno se změnilo, když se o zvláštním pralesním oslu, kterému domorodci říkali okapi doslechl britský guvernér v Ugandě sir Harry Johnston.

UFO, RENDLESHAM FOREST: Odtajněná záhada?
(Planetárium 12.1.2003) K události, o níž bude řeč, došlo v Rendleshamském lese u města Woodbridge poblíž Ipswiche ve východní Anglii - bylo to 27. prosince roku 1980. Informace o tom, co přesně se v lese stalo byly a bohužel i nadále jsou velmi kusé. Jak říká ufolog Vladimír Šiška z Projektu Záře, důvod je jasný...

SCIENCEWORLD, ČESKÝ SERVER O VĚDĚ
ScienceWorld
(Planetárium 12.1.2003) O vědě si na webu můžete přečíst ledacos, a to na lecjaké úrovni. Z haldy balastu lze však občas vykutat i všem dostupný klenot, webový časopis pro vážné zájemce z řad "poučené veřejnosti"... Nedávno jsme vám slíbili návštěvu redakce jednoho takového webového magazínu a slib plníme - je jím ScienceWorld.
DVOUHLAVÁ ZMIJE
Dvouhlavá zmije
(Planetárium 5.1.2003) Televize, rozhlas, novináři, dotazy zvídavé veřejnosti. Na to všechno si v posledních měsících roku 2002 ve zvýšené míře museli zvyknout pracovníci muzea v České Lípě. Celý ten poprask způsobil nevelký hádek, malá zmije, dlouhá snad deset nebo patnáct centimetrů. Není na ní vůbec nic zvláštního - kromě toho, že se plazí svým životem s jednou hlavou navíc. O dvouhlavé zmiji jsme si povídali s ředitelem muzea, zoologem Zdeňkem Vitáčkem.
VESMÍR V ROCE 2003
Setkání sondy Galileo s Jupiterovým měsícem Io
(Planetárium 5.1.2003) V kosmu se stále něco nového děje a je v něm toho pořád dost a dost k objevování. Není proto divu, že do vesmíru vzlétají stále nové družice a sondy, neboť touha člověka po poznání je neukojitelná. Jaké vesmírné mise se chystají v roce 2003, na to jsme se zeptali našeho stálého spolupracovníka, Marcela Grüna.

Z archivu Planetária: ZLATÁ KELTSKÁ MINCE Z ČESKÉHO RÁJE
(Planetárium 26.8.2001) Zajímavý nález učinil v červnu roku 2001 v jedné z jeskyní Českého ráje archeolog Petr Jenč. Byl jím jeden zlatý mušlovitý statér - vůbec nejtěžší keltská mince ražená ve 2. - 1. století před narozením Krista na našem území. Jde o vůbec první nález keltské mince ve skalní dutině na území celé České republiky.

ZAJÍMAVOSTI V SÍTI: Naše spřátelené webové stránky
(Planetárium 29.12.2002) Vědecká rubrika denního listu Neviditelný pes, stránky Scienceworld.cz, pražského Planetária a také Projektu Záře.

SKALNÍ RYTINY - OPOMÍJENÍ SVĚDKOVÉ MINULOSTI
Abri Berča u Suhrovic v Českém ráji. Rytiny z 18. století
(Planetárium 29.12.2002) Vyryli jste už někdy něco do pískovcové skály? Třeba vaše iniciály, datum a nebo některý z nechvalně známých obrazců? Pak jste se zachovali jako vandalové, zejména pokud to bylo v chráněné oblasti. Zároveň jste však, aniž jste o tom věděli, stvořili historický dokument. Dokumentací skalních rytin se na severu Čech zabývají archeologové Petr Jenč a Vladimír Peša.

JAK SE FOTOGRAFUJÍ TAJEMNÁ MÍSTA
(Planetárium 29.12.2002) Každý z nás má svá tajemná místa. Někdo se k nim chodí těšit, jiný bát, jen málokdo je však systematicky fotografuje... Případ fotografky a nakladatelky Marie Holečkové je v tomto ohledu skutečně raritní. Její fotografie zachycují ve velké většině právě místa, spojená s tajemstvím, místa, považovaná za léčivá a nebo místa jinak znamenitá.

KRATOCHVILNÁ VYPRÁVĚNÍ O TAJEMNÝCH MÍSTECH: Božiště Doudlebů?
Runový kámen od Trhových Svin
(Planetárium 22.12.2002) Nedaleko vsi Hrádku u Trhových Svin, jihovýchodně od Českých Budějovic, se v lese nachází zvláštní kruhovitý útvar z uspořádaných kamenů. Vypadá jako jakési jeviště, do půlkruhu obklopené žulovými balvany, v jehož čele se tyčí velký monolit. "Božiště" u Hrádku bylo objeveno na samém konci 19. století jistým F. M. Čapkem.
NAN MADOL: MEGALITICKÉ BENÁTKY PACIFIKU
Nan Madol
(Planetárium 22.12.2002) Jedním z nejzáhadnějších míst celého Tichomoří jsou nepochybně ruiny Nan Madolu, kamenného města postaveného na více než devadesáti umělých ostrovech u pobřeží ostrůvku Temwen poblíž největšího ostrova Mikronéské federace Pohnpei, zvaného též Ponape. Záhadolog Ivan Mackerle ruiny Nan Madolu nedávno navštívil..

KELTSKÝ PANTEON
(Planetárium 22.12.2002) Vánoce sice staří Bójové neslavili, nicméně památkou na jejich obřady je nám dodnes čarovná snítka jmelí. Jak vlastně vypadal keltský Panteon? Víme, že dávní obyvatelé střední a západní Evropy uctívali stromy, skály, jeskyně a tůně. A jací byli jejich bohové? Vypráví archeolog Petr Drda.

MÝTY, OMYLY, AKTUALITY ASTRONOMIE: Jupiterův měsíc Amalthea
(Planetárium 15.12.2002) K přiblížení sondy Galileo k Amaltheie na pouhých 160 kilometrů došlo 5. listopadu 2002. Ukázalo se přitom, že Amalthea je doslova provrtána velkým množstvím děr a pravděpodobně obsahuje více volného prostoru než pevných částí. Je to zkrátka jen velká hromada sutin.

METEOROLOGICKÉ DRUŽICE
Polární družice NOAA
(Planetárium 15.12.2002) Data z družic přijímají naši meteorologové od konce 70. let; v současnosti jde o tzv. polární družice NOAA a geostacionární družici METEOSAT. Koncem srpna byla úspěšně vypuštěna nová meteorologická družice - "Meteosat druhé generace". V čem je nový METEOSAT lepší, než jeho dosud aktivní předchůdce? Odpovídá Martin Setvák.

KRUTÉ HRY POD KAMENNÝMI KRUHY
(Planetárium 15.12.2002) V troskách starých středoamerických indiánských měst se nám až do dnešních dnů dochovala pěkná řádka honosných kamenných staveb zajímavého určení. Jsou to hřiště, na kterých se kdysi hrávala prastará indiánská míčová hra. Slovo "hra" však podstatu věci nevystihuje úplně do důsledku. Vždyť co je to za hru, když při ní jde o život. Co o ní a jejich pravidlech víme či nevíme dnes? Ptali jsme se Kateřiny Klápšťové.

NAPÍNAVÉ BÁDÁNÍ: Dolů, do Macochy!
(Planetárium 8.12.2002) "Na východní straně jsou dva malé zářezy v příkré skalní stěně a mezi těmi malá prohlubina, k níž s největší opatrností můžeš sejíti a nalezneš pak plošinku na kraji skalním, která poněkud propast převisuje. Na plošinku, která sotva místa pro lidské tělo poskytuje, lze se položiti na břicho a nahlížeti s otevřenýma očima do propasti opravdu závrať vzbuzující." Christian Karel André, 1804.

POSLEDNÍ LIDÉ NA MĚSÍCI
Apollo 17
(Planetárium 8.12.2002) Třicet let uplynulo od zatím posledního pobytu lidí na Měsíci. Kosmonauti z šesté americké měsíční expedice na něm přistáli 11. prosince a opustili ho 14. prosince roku 1972. Od té chvíle se lidská noha měsíčního povrchu nedotkla, americký měsíční program letem Apolla 17 skončil. Co přinesly cesty na Měsíc lidstvu? Odpověď na tuto otázku jsme hledali u Marcela Grüna.
VELMI FOTOGENIČTÍ "ČERVÍCI"
Červík na tiskovce Johannese Fiebaga
(Planetárium 8.12.2002) Každý z vás už někdy něco podobného vyfotografoval - různé světelné, šedé či barevné skvrny, šmouhy, světélka a nebo mlžnaté útvary bez jasných kontur. Věci, které jste při fotografování před objektivem rozhodně neměli, jak jste přesvědčeni; přesto na snímcích jsou. A třeba jste vyfotili i podivné světelné smyčky, připomínající hadici od vysavače. Právě o nich hovoří Jitka Lenková.

ARCHEOLOGIE TURNOVSKA
(Planetárium 1.12.2002) Od září roku 2002 je v Okresním muzeu Českého ráje v Turnově k vidění výstava, představující to nejpodstatnější z nedávných archeologických nálezů v Turnově - Maškových zahradách a také na dalších zajímavých lokalitách Turnovska, jako jsou například Trosky a nebo hrad v katastru Dolních Štěpanic.

KRAJINOU KAMENNÝCH KŘÍŽŮ
Smírčí kříž v Libouchci na Děčínsku
(Planetárium 1.12.2002) Můžete se s nimi setkat opravdu kdekoliv - stojí jich u nás totiž stovky. U zdí kostelů, na návsích, u cest, ba i o samotě v lese. Jsou to svědkové smrti a pokání. Smírčí kříže. Narazíte-li například v šeru lesa nečekaně na omšelý kříž s vytesaným datem, nutně to probudí vaši fantazii. Co se tu asi kdysi stalo? Kde se tu ten kříž vzal? A co je to na něm vyryto? Snad nůž, rapír a nebo meč? A proč vlastně?
KRATOCHVILNÁ VYPRÁVĚNÍ: Pojednání o Čertově sloupu.
Čertův sloup
(Planetárium 24.11.2002) Přímo v centru bájného Vyšehradu, za kostelem sv. Petra a Pavla, kousek od východní branky vyšehradského hřbitova stojí na okraji parčíku do trojhranu složené tři velké žulové sloupy. Původ Čertova sloupu, jak se tomuto trojjedinému objektu říká, je opředen tajemstvím a existuje hned několik teorií, snažících se objasnit k čemu vlastně kdysi sloužil a jak se na Vyšehradě ocitl.

PEYOTL, MANDRAGORA A DALŠÍ. Zajímavosti ze světa halucinogenních rostlin
(Planetárium 24.11.2002) S drogami jsme ve styku všichni, a to dennodenně. Vždyť koneckonců i každý kuřák cigaret je drogově závislý, ať se mu to označení líbí nebo ne. Látky, které tak nepříznivě působí na naše duševno a v řadě případů následně i na naši tělesnou schránku pocházejí převážně z rostlin. Hovoří o nich botanik Libor Kunte.

ARCHEOLOGOVÉ V LOVOSICÍCH
(Planetárium 24.11.2002) Řekne-li se "průmyslová zóna", vybaví se vám nejspíše výrobní haly, provozy nebo velkosklady. Zkrátka nic moc záživného. Lovosická průmyslová zóna, na které investoři z Japonska staví nové provozy, však nedávno vydala cenné svědectví minulosti. Stalo se tak díky záchrannému archeologickému výzkumu.

SOUTĚŽ

Soutěž je vždy součástí posledního Planetária v měsíci.
Ve hře je pokaždé hodnotná knížka. Více zde...


TIPY A POZVÁNKY

Chomutovské Oblastní muzeum vás zve na výstavu starých map a atlasů, nazvanou Svět podle Ortelia.

Po roční rekonstrukci je opět v provozu Muzeum Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem.

VÍCE ZDE

Chcete si o vědě a fantazii přečíst ještě víc?
Podívejte se na tyto stránky:
VĚDA na NEVIDITELNÉM PSU
SCIENCEWORLD
PLANETÁRIUM - stránky Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy
PROJEKT ZÁŘE - sběr a vyhodnocování informací o UFO a záhadných jevech v ČR

PŘÍŠTÍ PLANETÁRIA

V neděli 9. února si s astronomem Kamilem Hornochem popovídáme o kometách - a nejen o těch, které jsou (i nejsou) právě v těchto dnech vidět na naší hvězdné obloze. Vladimír Brůna vám pak prozradí, jaké to je, když se geoinformatika dostane do služeb egyptologie.

Dále připravujeme:
Tajemství mayského kodexu - Mýty ze zvířecí říše - Dendrochronologie - Jeskynní archeologie a ochrana přírody v Českém ráji - Novoroční komety - Padělané pravěké písmo z Cárky - Býčí skála - Pravěké doly na zelené břidlice atd.

ARCHIV PŘÍSPĚVKŮ

ROZHOVORY A JINÉ DELŠÍ PŘÍSPĚVKY

Stalo se

Pravidelné rubriky:
Procházka oblohou (vždy 1. neděle v měsíci)
Napínavé bádání (2. neděle v měsíci)
Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie (3. neděle v měsíci)
Kratochvilná vyprávění o tajemných místech (4. neděle v měsíci)
Zajímavosti v síti (5. neděle v měsíci)

Spustit audio