SOUTĚŽ PLANETÁRIA

2. únor 2003

Soutěž je vždy součástí posledního Planetária v měsíci. Ve hře je pokaždé hodnotná knížka.

Otázka není jednoduchá, skládá se z několika podotázek a na její zodpovězení je nutné vyvinout jisté úsilí - minimálně budete muset chvíli brouzdat internetem a nebo listovat encyklopediemi. Zveřejňována je vždy v závěru Planetária. Před koncem premiérového vysílání pořadu, tedy vždy poslední neděli v měsíci od 9:45 je pak její znění k dispozici i zde na internetu. Tématicky se otázka obvykle vztahuje k některému z příspěvků, které zazněly v Planetáriu v průběhu uplynulého měsíce.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější. V případě, že správných odpovědí bude víc, rozhodne datum a čas odeslání vaší zprávy. Na vaši odpověď vždy čekáme do středy následujícího týdne, do 12:00 hod.
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme vždy v prvním Planetáriu následujícího měsíce; i na webu to všechno najdete s přesně týdenní prodlevou, neděli po vyhlášení.

Správné odpovědi na soutěžní otázky z 26. ledna 2003:

1) Keltskému opevněnému sídlišti se říká oppidum. Je to slovo latinské a česky znamená docela jednoduše "město".
2) Největší český kámen, považovaný za menhir (říká se mu Zkamenělý pastýř) najdete u obce Klobuky na Slánsku, na poli u silnice z Klobuk do Telců. Rozhodně není k přehlédnutí. Měří hodně přes tři metry.
3) Duhovky - to je lidový název pro keltské mince, které se u nás v Čechách razily především ze zlata. Keltské mince ze stříbra nebo z jiných kovů jsou u nás vzácné. Duhovky a nebo také duhové misky se jim říkalo proto, že je lidé nacházeli často po dešti na polích, kde se mince leskly a nebyly k přehlédnutí. V lidovém podání byly tyto mince spojovány s duhou, ze které prý pocházely.

Nejrychleji a docela správně naše otázky zodpověděl pan Miroslav Bock z Ústí nad Labem. Blahopřejeme a knížku Bohumila Vurma Tajné dějiny Čech, Moravy a Slezska posíláme poštou. Příště budeme soutěžit 23. února.

Spustit audio