PLANETÁRIUM

7. duben 2015

ARCHIV

Stalo se

Pravidelné rubriky:
Procházka oblohou (vždy 1. neděle v měsíci)
Napínavé bádání (2. neděle v měsíci)
Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie (3. neděle v měsíci)
Kratochvilná vyprávění o tajemných místech (4. neděle v měsíci)
Zajímavosti v síti (5. neděle v měsíci)

Rozhovory a jiné delší příspěvky:
NÁVŠTĚVA PLANINY NAZCA
Nazca
(Planetárium 17.11.2002) O obrovských obrazcích, pokrývajících planinu Nazca jste už určitě slyšeli a viděli jste desítky jejich fotografií. I teorií o jejich smyslu či účelu jste jistě slyšeli spoustu a mnohé docela fantastické. Málokdo z vás však měl příležitost ona místa navštívit a vidět všechno na vlastní oči. Cestovatel a reportér Martin Mykiska planinu Nazca navštívil.
PTAČÍ OBR Z ALJAŠKY
Ptačí obr z Aljašky
(Planetárium 17.11.2002) Na jihozápadním pobřeží Aljašky, u obcí Togiak a Manokotak, poblíž města Dillinghamu byl v půli října několikrát spatřen obrovský pták, jehož křídla mohla mít podle svědků rozpětí až 4,5 metru. Někteří dokonce tvrdili, že pták byl velký jako malé letadlo, Cessna 207 a nebo dvoumístný Super Cub. Povídali jsme si o tom s kryptozoologem Jaroslavem Marešem.
JAK NAŠEL HOWARD CARTER HROBKU KRÁLE TUTANCHAMONA
Tutanchamonova hrobka
(Planetárium 10.11.2002) Došlo k tomu právě před 80 lety. 4. listopadu roku 1922 narazili dělníci britského egyptologa Howarda Cartera při kopání v egyptském Údolí králů na první kamenný schod, den na to už bylo jisté, že jde o celé schodiště. 25. listopadu vkročili badatelé do nevyloupené Tutanchamonovy hrobky.

KOČVARY, 1802. PRVNÍ ARCHEOLOGICKÝ VÝZKUM V ČECHÁCH
(Planetárium 3.11.2002) Prvním, kdo u nás podnikl řízený archeologický výzkum, byl Johann Hyacint Arnold. Svůj objev učinil před rovnými dvěma sty lety poblíž Lochovic na Hořovicku, jihozápadně od Berouna. O Arnoldově polozapomenutém průzkumu mohylového pohřebiště u Kočvar jsme hovořili s Karlem Sklenářem.

JAK SE DĚLÁ NOSOROŽEC
Nosorožec
(Planetárium 3.11.2002) Geologická expozice Okresního muzea v Mostě se pyšní i velkým a zdařilým modelem mamuta; možná se v ní časem objeví i srstnatý nosorožec. Najdete tu i model pravěké želvy kožnatky. Všechny tyto paleontologické rekonstrukce jsou dílem muzejního preparátora Jaroslava Bažanta. K rozhovoru s ním je připojena i originální fotodokumentace, zachycující vznik modelu srstnatého nosorožce.

OBSERVATOŘ NA MILEŠOVCE
(Planetárium 27.10.2002) Milešovka je pravá královna Českého středohoří. V sečteném průměru je to největrnější hora s nejvyšším počtem zaznamenaných bouřek u nás; ne nadarmo jí Němci říkali Donnersberg, tedy Hromová hora. O víkendu 19. a 20. října proběhly na Milešovce tradiční Dny otevřených dveří. Zdejší observatoří nás provedl Jaroslav Fišák.

KOLIK MÁ ZEMĚ MĚSÍCŮ?
J002E3
(Planetárium 27.10.2002) Objev záhadného tělesa, nazvaného astronomy J002E3, k němuž došlo 3. září letošního roku, opět rozvířil debaty o tom, zda má či nemá naše planeta vedle Měsíce ještě nějakého dalšího přirozeného souputníka. Jak se vzápětí ukázalo, záhadný objekt je pozemského původu. A planetka Cruithne, o níž se v této souvislosti také hovořilo, kolem Země neobíhá; i když určitý vztah tu je. Víc prozradí Marcel Grün.
MÝTY V ZRCADLE VĚDY, FANTAZIE - A JITY SPLÍTKOVÉ
Mýty
(Planetárium 27.10.2002) Publicistka, výtvarnice a fotografka Jita Splítková vydala v letošním roce knihu, nazvanou Mýty v zrcadle vědy a fantazie. Kniha obsahuje jak klasické populárně-vědecké texty, tak i sci-fi povídky. "Je to takový manuál pro fantazii," říká autorka a dodává ještě: "Zakládám si na tom, že data mám potvrzená od odborníků." S Jitou Splítkovou si povídal Frederik Velinský. Mimo jiné i o tom, jak moc ji těší, že bývá recenzenty přirovnávána k Ludvíku Součkovi.
ČECHY V KARBONU
Karbonská plavuň
(Planetárium 20.10.2002) Čeští paleontologové odkryli letos na Rokycansku vzácné pozůstatky 300 milionů let starého karbonského pralesa. Málokde na světě se zatím našly tak dobře zachovalé a mimořádně fotogenické zkameněliny. Vděčíme za to lokální katastrofě, která postihla území dnešní střední Evropy právě v karbonu; po mohutné erupci pokryla značnou část Čech vrstva sopečného popela. Hovoří o tom paleontolog Stanislav Opluštil.
TUNGUZKA A BODAJBO. Dva kosmické příběhy ze sibiřské tajgy.
Srážka
(Planetárium 20.10.2002) Koncem září spadl do nepřístupné sibiřské tajgy, severovýchodně od Bajkalu a nedaleko města Bodajbo mimořádně velký meteorit. Případ oživil vzpomínky na události, které se odehrály také na Sibiři, na říčce Podkamenné Tunguzce v roce 1908. Ke cause tzv. tunguzského meteoritu se pro Planetárium vyjádřili tři čeští astronomové: Pavel Spurný, Jiří Borovička a Zdeněk Ceplecha.
PROCHÁZKA CHUFUOVOU PYRAMIDOU
Pyramidy
(Planetárium 13.10.2002) V polovině září letošního roku došlo k dalšímu pokusu odhalit tajemství dvou šachet neznámého účelu, vedoucích z tzv. královniny pohřební komory Chufuovy pyramidy u Gízy. Jak uspěl robot, přezdívaný Pyramid Rover? A co všechno ještě ve svých útrobách skrývá Chufuova pyramida? To ví egyptolog Ladislav Bareš.
ČTVRT STOLETÍ VOYAGERŮ
Saturn
(Planetárium 13.10.2002) Před 25 lety, koncem srpna a začátkem září roku 1977 odstartovaly k vnějším obřím planetám naší sluneční soustavy sondy Voyager 1 a Voyager 2. Jejich příspěvek k poznání této části blízkého vesmíru předčil všechna očekávání. Sondy se blíží k hranici sluneční soustavy a stále pracují. Jejich minulost a budoucnost shrnuje Marcel Grün.

AMATÉŘI VE VESMÍRU
(Planetárium 13.10.2002) Nejen velké výzkumné týmy a kosmické velmoci dobývají vesmír. Snaží se o to i amatéři, sice ve skromných podmínkách, ale plni entuziasmu. Kdo z nich má šanci vzlétnout do vesmíru ve vlastní raketě? Píší o tom Frederik Velinský a Marcel Grün.

ZJEVENÍ VE ZBRAŠÍNĚ
Boží oko
(Planetárium 6.10.2002) Nikoliv Boží oko, ale Boží prst prý pozorovali obyvatelé Zbrašína na Lounsku v sobotu 10. srpna 2002, v předvečer povodní. Mnozí z nich jsou přesvědčeni, že šlo o nadpřirozené varování "z vyšších sfér". Přečtěte si jejich svědectví a prohlédněte si fotografii úkazu.
PUKLÉ ZIKMUNDOVO SRDCE
Zvon
(Planetárium 6.10.2002) Zničení zvonu prý přináší neštěstí. To je pověra, o níž se při letošních povodních hovořilo víc než jindy. Zasloužil se o to svatovítský Zikmund a jeho puklé srdce. Jinak však zvon v pověrách sehrává většinou pozitivní roli. Hovoří o tom ústecký "sběratel zvonů" Lukáš Sábo.
BUDE NA ZEMI LÉPE?
Komíny
(Planetárium 6.10.2002) Na přelomu srpna a září se v Johannesburgu konal Summit Země, Světová konference pro udržitelný rozvoj. Na programu jednání byl i Kjótský protokol, který se týká omezování produkce skleníkových plynů. Co nového přinesl summit právě pro Kjótský protokol shrnuje klimatolog Jan Pretel.

Tornáda v Čechách (září 2002)
Nebezpečné planetky (září 2002)
Po potopě (srpen 2002)
Docela zvláštní sekerka (srpen 2002)
Pohledy do dávných časů (červenec 2002)
A kroupy padají... (červenec 2002)
Návštěva Muzea alchymie v Kutné Hoře (červen 2002)
Deset let letecké archeologie v Čechách (květen 2002)
Tajemství šablonové malby (duben 2002)

Spustit audio