Placení parkovného bude v Chomutově nově kontrolovat auto s kamerami. Zaplatit půjde i bezhotovostně

7. leden 2022 10:54

Změny čekají letos řidiče, kteří parkují v placených zónách na území Chomutova. Doposud je možné za parkování platit jen mincemi. Na auta, která nemají parkovaní zaplacené, strážníci umísťují tzv. botičky. Nově půjde zaplatit i bezhotovostně a namísto botičky dostane řidič do schránky rovnou výzvu k zaplacení pokuty.

„Ve městě je přes 40 parkovacích automatů. Ty budou postupně nahrazovány novými, modernějšími. Dojde i k zeštíhlení toho počtu parkovacích automatů – vychází se z toho, že díky těm elektronickým nástrojům a aplikacím jich nebude potřeba tolik,“ říká náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Nové parkovací automaty nabídnou jak platbu mincemi, tak bezhotovostní platbu. Nově ale bude nutné zadat registrační značku vozidla.

Strážníky kontrolující platby za parkování nahradí vozidlo s kamerou a snímačem. „Městská policie a odbor majetku mají v rozpočtu peníze na to, aby pořídily auto s kamerami, které bude automaticky projíždět všechna místa a bude automaticky zjišťovat, jestli je uhrazeno nebo není,“ upřesnil Dinda.

Strážníci končí s nasazováním botiček. Místo toho se více zaměří na dohled nad veřejným pořádkem

Městská policie v Chomutově loni nasadila v průměru sedm botiček denně na vozidla, která nezaplatila poplatek za parkování. Během tohoto roku se ale stanou botičky minulostí.

Strážníci, kteří je nasazovali, se budou více věnovat bezpečnosti ve městě.

„Množství strážníků, kteří to musí kontrolovat, je značné. Nemáme tak čas dělat tu jinou práci. Teď můžeme ty strážníky využít na ty základní věci, jako je dohled nad veřejným pořádkem, majetkem či občanským soužitím,“ říká zástupce ředitele chomutovských strážníků Jiří Vaníček.

Speciální vozidlo s kamerami a snímačem plateb za parkování bude projíždět placené úseky několikrát denně. Nepoctivci tak hůře uniknou trestu a svou obhajobu nezaplacení parkování už nebudou mít na místě komu sdělit.

Lidé budou mít minimálně 10 minut na zaplacení parkovného

Podle Jiřího Vaníčka se ale nestane, že by řidič dostal pokutu za nezaplacené parkování proto, že jeho vůz zaznamenalo kontrolní vozidlo dříve, než stačil v automatu platbu provést.

„Vozidlo projede každým místem dvakrát. Poprvé načte všechna vozidla, která se v tom místě nacházejí a podruhé, zhruba za 10 minut, zkontroluje to místo znova. A teprve podruhé, kdo na tom místě nebude mít zaplaceno, tak ten přestupek se bude oznamovat,“ vysvětlil Vaníček.

Změny v placení za parkování by měly v Chomutově nastat ve druhé polovině tohoto roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související