Petržel, to není koření, ale superpotravina!

8. srpen 2015

Dnes vám představíme petržel tak, jak ji možná neznáte. Po staletí je tato bylina uctívaná nejen pro své využití v kuchyni, ale také pro své pozoruhodné léčivé vlastnosti. Obsahuje totiž spoustu užitečných látek, které z ní dělají superpotravinu.

Příznivé látky najdeme v kořenech, listech i semenech, přičemž v hladké petrželi je prospěšných látek více než v té kadeřavé.

Najdeme tu velké množství vitamínu C a provitamínu A, proto je konzumace petržele velmi vhodná pro činnost jater a posílení imunitního systému. Vysoký obsah železa pomáhá s léčbou chudokrevnosti a velký obsah vápníku zase zabraňuje osteoporóze.

Velké množství flavonidů a chlorofylu dělají z petržele nenahraditelnou bylinu pro očistu krve a celého těla, protože společně pomáhají okysličovat krev a formovat buněčné tripeptidy, které pomáhají tělu lépe detoxikovat a efektivně se hojit. A nesmíme zapomenout také na kyselinu listovou, která pomáhá redukovat v těle množství látek zodpovědných za záněty a vytváření hlenů v těle. Proto se konzumace petržele doporučuje pro potlačení astmatu a bronchitidy, alergií a cévních onemocnění.

Protože je petržel silně močopudná, pomáhá i při infekci močových cest, zlepšuje funkci ledvin a snižuje krevní tlak. Tím, že zvyšuje vylučování sodíku a vody, zlepšuje krevní oběh a dokáže tak omezovat otoky a celulitidu.

Všeho moc škodí – platí to i u petržele!

I když je petržel po všech stránkách prospěšná, neměla by se překračovat denní dávka - tou je přibližně jedna polévková lžíce byliny. Při nadměrném užívání totiž hrozí poškození jater a ledvin.

Petržele by se měly vystříhat těhotné ženy, protože látky v ní obsažené způsobují stahy děložního svalstva a mohly by vyvolat předčasný porod. Také se u někoho může objevit nežádoucí reakce na světlo při styku petržele s pokožkou.

Takže: zacházejte s ní rozumně - přidávejte si ji jako koření do polévek, do salátů, pomazánek a omáček tak, aby úplně nepřehlušila ostatní chutě. Můžete také občas rozžvýkat jeden lístek petržele po požití česneku a cibule - v tomto případě petržel utlumí jejich odér a rovněž redukuje tělesný pach při pocení.

A pokud chcete prospět svým cévám, vyzkoušejte recept proslulé Hildegardy na petrželové víno: Asi 10 snítek petržele se dvěma lžícemi vinného octa povařte 10 minut s litrem bílého či červeného vína, přidejte dvě lžíce medu, přeceďte a užívejte ráno, v poledne a večer jednu polévkovou lžíci.

Petržel bychom neměli vařit, abychom v ní nezničili vitamíny. Do teplých pokrmů byste jí měli přidávat až těsně před podáváním. Ani ji nesušte - používejte ji raději čerstvou nebo zmraženou.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.