Petrova bramboračka
Zahřeje a sílu dá.
Suroviny:
3 středně velké brambory
1 mrkev
1 petržel
1 střední cibule
půlka celeru nebo čtvrtka – podle velikosti
hrst sušených hub nebo miska čerstvých
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
kmín
sůl
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme na drobno.
- Na dvou lžicích másla orestujeme kořenovou zeleninu pěkně do barvy, pak přidáme cibuli, necháme ji zesklovatět a pak zaprášíme hladkou moukou, promícháme a máme hotový jíškový základ se zeleninou.
- Na pánvi na zbytku másla orestujeme nakrájené houby s kmínem. Pokud použijeme houby sušené, namočíme je od rána do studené vody.
- Orestované houby přidáme do zeleniny s jíškou, zalijeme vodou (asi litr a čtvrt), osolíme a asi 10 minut vaříme.
- Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je najemno, přidáme je k zelenině a dovaříme.
Související
-
Rajská polévka s řapíkatým celerem
Obsahem vitamínů C, B, A, E a minerálů je řapíkatý celer pro naše zdraví oprávněně jednou z tzv. superpotravin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.