Petrova bramboračka

Zahřeje a sílu dá.

Suroviny:

3 středně velké brambory

1 mrkev

1 petržel

1 střední cibule

půlka celeru nebo čtvrtka – podle velikosti

hrst sušených hub nebo miska čerstvých

3 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

kmín

sůl

Postup:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme na drobno.
  2. Na dvou lžicích másla orestujeme kořenovou zeleninu pěkně do barvy, pak přidáme cibuli, necháme ji zesklovatět a pak zaprášíme hladkou moukou, promícháme a máme hotový jíškový základ se zeleninou.
  3. Na pánvi na zbytku másla orestujeme nakrájené houby s kmínem. Pokud použijeme houby sušené, namočíme je od rána do studené vody.
  4. Orestované houby přidáme do zeleniny s jíškou, zalijeme vodou (asi litr a čtvrt), osolíme a asi 10 minut vaříme.
  5. Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je najemno, přidáme je k zelenině a dovaříme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.