Petra Janů: Na koncertech chci lidem zpívat a ne dělat kapra

2. červen 2021

Zpěvačka a herečka Petru Janů se vrací ke svým rockovým začátkům. S kapelou Amsterdam absolvovala několika desítek koncertů a natočila autorské album s názvem Blázni. To si zpěvačka nadělila ke svému výročí 45 let na české hudební scéně.

Svou uměleckou dráhu započala Petra Janů v rockovém stylu. V 80. letech se z původního žánru přesunula do pop music, kterou ale před několika lety začala opouštět. K rockovým písním se vrátila se skupinou Amsterdam.

„Přes pětatřicet let jsem koncertovala s kapelou Golem. Byla to skvělá kapela, jenže jsem se začala cítit na jevišti sama. A pak se objevila nabídka od Amsterdamu. Šla jsem k nim na zkoušku, zahráli jsme si pár věcí a já jsem věděla, že jsem ztracená, že tohle je právě to, co chci,“ prozradila zpěvačka Xaverovi.

Kapři a lehké děvy

Během svého působení na české hudební scéně absolvovala zpěvačka nespočet koncertů. Používání playbacku při tom odmítá. „Playback je svazující, já chci lidem zazpívat a ne dělat kapra. Na plný playback jsem zpívala pouze jednou a popravdě jsem se cítila jak lehká děva,“ přiznává Petra Janů.

Za zásadní ve své kariéře považuje spolupráci s Otou Petřinou a Zdeňkem Rytířem. „Každá má spolupráce měla svůj smysl a někam mě posunula, ale tihle dva mi pomohli v mých úplných začátcích,“ říká zpěvačka.

V dobré kondici

Petra Janů vyvrací tvrzení, že zpěvačky neumí vařit. „Na vaření mám sice čas pouze na chalupě, ale když už to nastane, všechny jídlem zničím,“ vypráví zpěvačka.

„Bývala doba, kdy jsem mohla beztrestně zobat višně v čokoládě. Dnes už se na ně jen podívám a ručička váhy se hýbe nahoru,“ říká. Vyvrací však, že by udržování váhy souviselo s její kariérou. „Cvičím především kvůli sobě.“

Které písně nesmí Petra Janů na koncertech vynechat a dokáže odhadnout, z kterých jejích skladeb se stanou hity? To uslyšíte v záznamu pořadu Xaver a host.

Spustit audio