Pestrý pečený čaj
Nebojte se kombinovat, co vám zahrádka nabídne!
Suroviny:
1 kg ovoce – směs např. jahody, meruňky, třešně
750 g cukru
2 lžíce kořenící směsi na svařené víno
Postup:
- Ovoce omyjeme, nakrájíme na kousky, třešně vypeckujeme a dáme do hlubokého pekáče.
- Posypeme cukrem, přidáme koření a velmi mírně podlijeme vodou, promícháme a dáme do vyhřáté trouby péct.
- Pečeme bez míchání 45-50 minut, pak plníme do dobře vymytých a horkou vodou vypláchnutých skleniček, hned zavíčkujeme a obrátíme vzhůru dnem. Necháme zchladnout.
- Použijeme jako sladidlo do čaje, stačí i jen přelít horkou vodou, výborně osladí i jogurt nebo vločkovou kaši.
Související
-
Lapacho – čaj, který Inkové považovali za zázračný
Až 700 let se dožívá a strom lapacho, který je doma v Jižní Americe. Dorůstá až 20 metrů a z jeho kůry se vaří čaj měděné barvy, který Inkové považovali za zázračný.
-
Šípkový čaj je dobrý na chřipku. Dodává vitaminy a posiluje imunitu
Šípkový čaj můžeme pít podle chuti kdykoliv. Pravidelně pak, pokud venku mrzne anebo kolem nás krouží chřipkové bacily.
-
Trápí vás nachlazení a nemocné průdušky? Zkuste čaj z divizny!
Žlutě kvetoucí divizna je krásná a skromná bylinka, které se daří i na rumištích a smetištích. Včely ji milují, protože obsahuje bílkoviny, které je posílí na zimu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.