Pestrý pečený čaj

Nebojte se kombinovat, co vám zahrádka nabídne!    

Suroviny:

1 kg ovoce – směs např. jahody, meruňky, třešně

750 g cukru

2 lžíce kořenící směsi na svařené víno

Postup:

  1. Ovoce omyjeme, nakrájíme na kousky, třešně vypeckujeme a dáme do hlubokého pekáče.
  2. Posypeme cukrem, přidáme koření a velmi mírně podlijeme vodou, promícháme a dáme do vyhřáté trouby péct.
  3. Pečeme bez míchání 45-50 minut, pak plníme do dobře vymytých a horkou vodou vypláchnutých skleniček, hned zavíčkujeme a obrátíme vzhůru dnem. Necháme zchladnout.
  4. Použijeme jako sladidlo do čaje, stačí i jen přelít horkou vodou, výborně osladí i jogurt nebo vločkovou kaši.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.