Perník výborný

Suroviny: 2 půllitry polohrubé mouky, 1 sklenka oleje, půl litru mléka, 1 vejce, 1 půl litr cukru, 1 prášek do pečiva a 1 prášek do perníku, 3 lžíce kakaa. Tuk a mouka na plech, podle chuti i krém nebo poleva – citronová, čokoládová. Velký plech!

Postup: Smícháme sypké přísady, přidáme tekuté a vajíčko, pečeme zprvu asi 5 minut prudce, pak zmírníme oheň a dopékáme asi tři čtvrtě hodiny. Na upečený zchladlý perník můžeme natřít polevu nebo ho prokrojíme a promažeme krémem podle chuti.

Dobrou chuť vám přeje Hana Strobachová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.