Perníčky
Můžete je i koupit, ale doma pečené a zdobené – to je pravý duch Vánoc.
Suroviny:
500 g hladké mouky
100 g cukru moučky
4 polévkové lžíce medu
2 vejce
2-3 lžíce kakaa (není nutné)
2-3 lžičky perníkového koření (obvykle směs skořice, hřebíčku, zázvoru, anýzu…)
trochu citronové kůry
půl lžičky jedlé sody
na polevu: 200 g cukru moučky
1 bílek
malá lžička solamylu (bramborový škrob)
malá lžička citronové šťávy
Postup:
- Vejce smícháme s medem. Pokud je cukernatý, rozehřejeme ho v teplé (ne vařící) vodní lázni.
- Do mouky vmícháme cukr, sodu a koření a zapracujeme do vajec s medem. Dobře do hladka propracujeme, zabalíme do mikrotenu a dáme do ledničky – klidně na den nebo dva.
- Před dalším zpracováním naopak těsto necháme 2-3 hodin v pokojové teplotě.
- Na pomoučeném vále pak vyválíme asi půl cm silnou placku, vykrajujeme tvary a skládáme je pečicí papír na plechu.
- Pečeme v troubě předehřáté asi na 175 stupňů. Pokud chceme mít perníčky lesklé, potřeme je těsně před dopečením rozkvedlaným vajíčkem.
- Na polevu utřeme bílek s cukrem, mírně dotvoříme škrobem a šťávou. Škrob dodá bělost, šťáva vylepší konzistenci i chuť. Zdobíme zcela zchladlé perníčky a necháme dobře zaschnout. Stačí igelitový sáček s malinko ustřiženým růžkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.