Pečení chleba

22. srpen 2013

Jitce Fílové z Teplic přestal chutnat kupovaný chléb, proto si ho už osm let peče doma sama. Má lepší chuť a na rozdíl od těch kupovaných je krásně křupavý. Před rokem objevila kouzlo kvásku - ten si doma sama pěstuje- Začátky ale nebyly jednoduché...

„Kvásek – to je vlastně obyčejná žitná mouka a voda. Vznikají tam podobné procesy jako v kysaném zelí...“ vysvětluje Jitka Fílová.

Kvásek připravíme tak, že zhruba čtvrt kilogramu žitné mouky zalijeme vodou do té míry, aby vzniklo něco jako těsto na palačinky. Pak už stačí jen přikrýt igelitem, přetáhnout gumičkou a nechat dvacet čtyři hodin odpočinout. Potom opět přidat mouku a vodu... Je důležité vědět, že počáteční kvásek se dělá čtyři dny!

Kdyby se vám nedařilo doma kvásek vypěstovat, můžete si nechat poradit anebo o něj přímo požádat. Na internetu najdete "Kváskovou mapu".

Samotné chlebové těsto kyne další tři dny v teplotě alespoň 25ºC. Těsto s kváskem můžete nechat naštěstí nechat kynout i péct v domácí pekárně, která je běžně k sehnání v obchodech.

„Vždycky je základ pšeničná a žitná mouka. Může se ale přidávat pohanková, kukuřičná mouka nebo i konopná mouka – to je pak chléb pěkně zelený...“ popisuje své experimenty s chlebem Jitka Fílová.

Pokud si chcete pečení chleba sami vyzkoušet, poslechněte si přiložený audiozáznam a dozvíte se víc!

autor: hau
Spustit audio