Pečené brambory Johnyho Cashe
Suroviny: 1 miska kysané smetany, 1 miska nasekané uzené slaniny, 1 svazeček pažitky, lžíce másla, miska strouhaného sýra a 4 velké brambory.
Postup: Brambory ve slupce očistíme a propícháme vidličkou. Každý brambor zvlášť dáme do alobalu a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi hodinu (brambory musí být měkké). Po upečení každý brambor rozbalíme, podélně nařízneme a prsty vymáčkneme mírně ven tak, aby vypadal jako otevřená mušle. Brambor na povrchu lehce posolíme, potřeme máslem, obložíme 1 lžící kysané smetany, do otvoru i vedle nasypeme nadrobno nakrájenou uzeninu, celé posypeme strouhaným sýrem a pažitkou a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.