Pavlína Jíšová - zpěvačka

17. červenec 2009

V pátek 17. července byla naším hostem zpěvačka Pavlína Jíšová, o které se mluví jako o první dámě českého folku. ZBavili jsme se s ní nejen o její poslední desce, ale i o účinkování ve skupině Nezmaři a o spolupráci s Pavlem Lohonkou Žalmanem.

0:00
/
0:00

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever a dnes máme opravdu nad jiné vzácného a zajímavého hosta. Tím hostem je zpěvačka Pavlína Jíšová. Pěkný den.

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Pěkný den, já děkuji za pozvání a těším se na rozhovor.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, já se těším zase na to, co nám řeknete, protože, když se má člověk setkat s první dámou českého folku, jak jste také titulovaná, tak se mu možná malinko rozklepou kolena.

Pavlína Jíšová, zpěvačka: No, já děkuju samozřejmě za tento titul, ale já si myslím, že jsem pěšákem českého folku a myslím si, že právem titul první dáma českého folku patří Zuzance Navarové.

Slávka Brádlová, moderátorka: V každém případě dnes bude řeč jak o muzice, tak o životě, o lidech, no a na písničky se dostane určitě taky.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hostem Českého rozhlasu Sever je dnes dopoledne zpěvačka Pavlína Jíšová. Má nové cédéčko, jmenuje se Pavlína Jíšová a přátelé, podtitulek Blázen tančí dál anebo je to obráceně?

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Je to takhle správně. Já se přiznám, že možná za celou svou pěveckou v uvozovkách "kariéru" jsem měla hodně názvů, pod kterými jsem se skrývala, ale tahle sestava zůstane asi už napořád - Pavlína Jíšová a přátelé. Tento název je úplně podle prvního vinylového alba, na kterém byly čtyři písničky a tento název se mi zalíbil, protože pod to slovo "přátelé" se dají schovat případné změny, různé příchody a odchody muzikantů.

Slávka Brádlová, moderátorka: Když přátelé, tak jde o lidi a já si myslím, že by bylo docela zajímavé popovídat si o lidech ve vašem životě. Můžeme je rozdělit do dvou základních kategorií - na lidi, kteří něco, nějakým způsobem udělali pro vás a na lidi, pro které naopak jste něco udělala nebo děláte vy. Tak kterou kategorii dáme jako první?

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Jako první kategorii bych zvolila to, že si vzpomeneme na lidi, kteří udělali něco pro mně. Tak na první místě budu jmenovat svoji maminku Jiřinu Štochovou, která dodnes vede dětský folklorní soubor, dnes se jmenuje Furiant, ale když jsem já byla dítě, tak jsem chodila do dětského folklorního souboru Bárováček a tam jsem vlastně přišla k muzice jako takové a ona mne v tom vlastně celý život podporovala, dokonce mne přivedla k doktoru Ludvíku Mühlsteinovi, tuším, že má doktorát, jestli ne, tak panu Ludvíku Mühlsteinovi do Českého rozhlasu v Českých Budějovicích, kam jsem chodila jako holka do Dětského dramatického rozhlasového souboru a tam se stalo, že když jsme nahrávali dětské rozhlasové hry, že jsme nahrávali v činoherním studiu, které bylo hned naproti studiu hudebnímu a tam jsem, coby náctiletá, začala potkávat kapelu Minesengři a Pavla Lhounku Žalmana. To je další muž, který ovlivnil můj život, který mne přivedl k původní české písničce.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak já jsem jenom myslela, jestli jste jednou nespletla ty dveře a nevešla místo do divadelního do hudebního sálu. Mimochodem soubor, folklorní soubor Bárováček, tuším, to bude od Jindřicha Šimona a Bára?

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Ano. Podle základní školy Jindřicha Šimona Baara a já jsem dokonce na vysoké škole, protože mám pedagogickou školu (obor český jazyk - hudební výchova) tak jsem o tomto souboru napsala diplomovou práci.

Slávka Brádlová, moderátorka: Určitě podloženou vlastními zkušenostmi.

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: O to zajímavější. Pojďme dál v té přehlídce lidí, kteří byli nějakým způsobem důležití nebo zajímaví pro vás život. Nechme stranou teď život osobní, opravdu soustřeďme se na tu muziku, na písničky a i když ten seznam asi nebude úplný, tak koho byste přidala?

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Co se týče ženských jmen, tak rozhodně mne ovlivnila Věra Martinová, která si vzala některé mé písně do svého repertoáru a dala mi tak víru v sebe, že bych měla psát, za což jí moc děkuju a doufám, že nějaká spolupráce ještě bude. Už je těch písniček opravdu hodně na jejích albech, no a vrátím se zpět k mužům. Hodně mne ovlivnil Michal Tučný, který mi vždycky říkal: "Nesmíš sedět jedním takzvaně zadkem na dvou židlích, ale musíš se rozhodnout, čím budeš." A to se vlastně splnilo v této době, protože po dvanáctiletém působení v kapele Nezmaři a předtím po osmiletém působení v kapele Žalman a spol jsem se rozhodla stát na vlastních nohách, a to už tak činím sedmým rokem a zrovna k tomu mohu doložit svou práci sedmým albem, které se právě jmenuje Blázen tančí dál.

Slávka Brádlová, moderátorka: Dvě sedmičky za sebou, takže i dvojnásobné štěstí, můžeme si to říci třeba takhle. Přehlídka těch lidí, kteří pro vás byli důležití, by samozřejmě, jak jsem řekla, mohla být ještě dlouhá, ale po písničce se podíváme na lidi, pro které zase svým způsobem jste důležitá vy, no, ale taky si musíme něco zahrát. Já bych prosila moc o ukázku z toho nového alba Blázen tančí dál. Volba je na vás.

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Já bych zvolila úplně první písničku, která se jmenuje Ještě si zpívám. Hudbu k ní napsal plzeňský muzikant Míša Rerych, který hraje v současnosti třeba s paní Rottrovou a já jsem ji opatřila textem.

Slávka Brádlová, moderátorka: Společnost vám dělá dnešní host ve vysílání Českého rozhlasu Sever, zpěvačka Pavlína Jíšová. Doposlechly jsme právě jednu z písniček nového alba, které se jmenuje Blázen tančí dál, písnička se jmenuje Ještě si zpívám. Když jsem četla ten titul, tak mne to trošku evokovalo Nohavicův text "dokud se zpívá, ještě se neumřelo".

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak je to přímá inspirace nebo jenom spíš shoda myšlenek?

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Určitě to není přímá inspirace. Asi to souvisí s tím, že mi je 46 let, takže už zpívám víc jak 25 let, tak proto "Ještě si zpívám", že pořád ještě zpívám, že chci zpívat stále. Můj vzor trochu je teď pan Pavel Bobek, který letos slaví 50 let činnosti na scéně, dokonce mu o tom vychází kniha od pana Kříženeckého, tuším, kterou pokřtí Marie Rottrová zrovna a jak jste říkala o těch lidech, pro které já něco dělám, tak možná trochu teď jsem ráda, že mohu něco dělat pro Pavla Bobka, protože když zrovna nemůže kapela Druhá tráva, která se ve společnosti Pavla Bobka přejmenuje na Malina Band, tak moje kapela Pavlina Jíšová a přátelé doprovází Pavla Bobka různě po klubech, kde je takové to intimní prostředí. Kdo se bude chtít podívat na nějaký takový koncertík, stačí, když si otevře moje webové stránky www.jisova.cz a tam zjistí, kde s Pavlem Bobkem koncertujeme, což sice není často, je to zřídka, ale právě proto to stojí za to.

Slávka Brádlová, moderátorka: O Věře Martinové už jste se zmínila, že vlastně převzala některé vaše písničky a já si myslím, že to je člověk, který hned tak něco si nevezme, že musí trošku souznít s tím obsahem.

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Já myslím, že v mém případě to je tak, že jsme obě ženy a že si rozumíme. Já jsem kdysi objevila na trhu knihu, která nese název Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Já s tím docela souhlasím, protože mám někdy pocit, že jako žena se s mužem potkávám v té chvíli, když se s ním zrovna míjím, ale občas se chceme. Jak říká moje tchýně, chceme se, ale každý v jinou dobu.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak někdy potom najít ty průniky množin je opravdu dost ...

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... umění. Ale o tom prý celé manželství nebo životní partnerství je.

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ale pojďme ještě k těm lidem, pro které opravdu pracujete. Tak Věra Martinová, Pavel Bobek, dokonce se společnými koncerty. Koho byste ještě přidala? Kdo vás má rád?

Pavlína Jíšová, zpěvačka: No, já myslím, že bych teď měla jmenovat člověka, který mne má asi opravdu rád a kterému teď vracím ta léta, kdy ten človíček byl malý a seděl doma a čekal, až se maminka vrátí. Tím človíčkem je moje dcera Adéla, která nese jméno po svém otci, tedy Adéla Lounková a já jsem ji už na toto sedmé album Blázen tančí dál vzala na natáčení a nakonec se stalo, že ona je členkou mé kapely Pavlína Jíšová a její přátelé, dostala individuální studium na Biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích, pan ředitel je tomu velmi nakloněn, protože kdysi dávno chodil, vlastně nedávno chodil na toto gymnázium už dnes známý herec Jirka Mádl, takže Adélka je členem mé kapely a já si myslím, že by bylo zcela namístě říct, že ona píše písničky, zpívá, hraje na kytaru, hraje na irské flétny a my tam na tom albu máme jednu píseň, kterou, myslím, bysme si mohli zahrát. Na natočení této písně jsme pozvali pražskou bluegrassovou kapelu Reliéf zcela záměrně, protože kontrabasistou této kapely je Pavel Peroutka, který je zároveň kontrabasistou kapely mé. Píseň hraje kapela Reliéf, zpívá Adéla Lounková jako první, přidá se k ní její maminka Pavlína Jíšová a píseň se zve Matka a dcera.

Slávka Brádlová, moderátorka: Dozněla písnička s názvem Matka a dcera. Jako matka zpívala Pavlína Jíšová, jako dcera Adéla Lounková a je to vlastně taková další ochutnávka z nového alba Pavlíny Jíšové a jejích přátel, abych řekla jméno uskupení.

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Cédéčko se jmenuje Blázen tančí dál a pojďme si k němu říci něco víc. Tak předpokládám velice silní autorské zázemí přímo osobní.

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Ano, je tam silné zázemí autorské. Já musím se přiznat, že i můj manžel Zbyšek Raška mi píše skvělé texty, takže my jsme taková hudební rodina, máme na schránce napsáno - Pavlína Jíšová, Adéla Lounková a Zbyšek Raška a všichni tito lidičky jsou na albu zastoupeni. Ale já jsem zapomněla ještě na jednoho důležitého člena. Už jsem mluvila o kontrabasistovi Pavlovi Peroutkovi, ale čtvrtým naším členem je kytarista Jakub Racek, kterého posluchači mohli vídávat a ještě budou vídávat nadále v bluegrassové kapele Monogram. Tento muž má i své vlastní sólové album, je taky hodně tvůrčí, i když, pravda, na tomto albu se ještě tak autorsky nemohl prezentovat, protože jsme se vlastně až ve studiu domluvili, že budeme spolu hrát. Takže až posluchači budou chtít přijít na koncert, uvidí Pavlínu Jíšovou, Adélu Lounkovou, Pavla Peroutku a Jakuba Racka.

Slávka Brádlová, moderátorka: No a především uslyší zbrusu nové písničky a myslím si, že za zmínku ale stojí i booklet toho alba. Já vím, že to je hodně důležité, protože přeci jenom, aby to nezapadlo na pultech, které jsou zavalené horou všeho možného, tak člověk asi volí takové výraznější barvy. Tady je to krásná karmínová, modré nebíčko a motýlci a dáma na kole nebo slečna na kole? Kdož ví!

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Ano a vlčí máky. Tak samozřejmě, tento obal je krásným dílkem výtvarnice Lucie Suché z Berouna. Ona nabídla hodně možností podle textů, které jsme jí dali, i vlastně podle některých nahrávek už a já jsem hlavně nechtěla, aby na tomto albu byl můj obličej, ne, že by sem se nechtěla ukazovat, ale chtěla jsem něco veselého, tak proto ten obrázek, který, si myslím, že je optimistický. Myslím si, že i celé album je optimistické. Proto se jmenuje Blázen tančí dál. To je zcela záměrné. Mohlo se jmenovat úplně jinak. Blázen tančí dál, protože v dnešní době mají lidé třeba spoustu i problémů a sáhli si na dno, ale myslím si, že jenom blázen se dokáže usmívat za každé situace a přežije v každé době. Proto tento název.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hostem Českého rozhlasu Sever byla dnes zpěvačka Pavlína Jíšová. Mluvily jsme o lidech, o muzice a o novém albu s názvem Blázen tančí dál. Díky za váš čas, díky za nové pěkné písničky. S posluchači Severu si je určitě ještě užijeme. No a někdy u nás zase na slyšenou.

Pavlína Jíšová, zpěvačka: Na slyšenou, cédéčko rozhodně pro posluchače vašeho krásnýho rádia tady zůstane napořád.

Spustit audio