Páteční Noční linka: Co budeme tankovat do aut?

13. srpen 2021

Automobilky jsou v poslední době pod velkým tlakem. Do čtrnácti let by měla podle unijní strategie Fit for 55 přestat vyrábět auta se spalovacími motory. Jde o dlouhodobý úkol, jehož cílem je snížení uhlíkové stopy.

Podle serveru irozhlas.cz je v Česku v provozu na šest milionů osobních aut, průměrné stáří je zhruba patnáct let. Čím jsou auta starší, tím horší je jejich dopad na životní prostředí, a v Česku je stále dostatek těch, kterým je dvacet i třicet let. Současně se ale zvyšuje zájem o ekologičtější varianty vozů – na stlačený zemní plyn, elektřinu nebo vozy na vodíkový pohon.

Zkapalněná varianta plynu LNG se teď ve velkém rozšířila mezi dopravce ve městech – jezdí na ně autobusy hromadné dopravy. Náklady jsou nižší a je poměrně rychle znát na ovzduší, že spalování LNG je mnohem šetrnější než v případě nafty. Loni jezdilo podle informací Českého rozhlasu Plus na českých silnicích na 28 tisíc aut na zemní plyn, jenže i tady jde pořád o fosilní palivo, které se dobývá ze země.

Auta na tento druh pohonu ale začínají co do počtu poměrně rychle dohánět elektromobily nebo hybridní vozy. Tady je ale otázkou, do jaké míry mají výrazně lepší ekologickou stopu. Elektřina, kterou jsou poháněné, je většinou z fosilních zdrojů. Stále také není dost dobíjecích stanic a velký otazník zůstává nad tím, co s elektromobilem po autonehodě? Správně by měl nějaký čas zůstat z bezpečnostních důvodů ve speciálním kontejneru. Kolik jich ale v každém kraji je?

Některé automobilky vidí přelomovou technologii ve vodíkovém pohonu. Vodík se v tomto případě používá pro syntézu s kyslíkem a výrobu elektrické energie. Na tu pak auto jezdí. V Česku už se taková auta sehnat dají – jenže zatím nefunguje žádná veřejně dostupná plnící stanice.

Měli bychom při nákupu auta přemýšlet o alternativním pohonu? Proč? Co byste si vybrali, pokud byste nemuseli brát ohled na finance? Auto s tradičním spalovacím motorem nebo spíš na stlačený zemní plyn? Vodík? Možná raději elektromobil?

Už jste zkusili ekologičtější variantu s alternativním pohonem? Jaké má výhody? A co nedostatky? Proč jste do toho šli? Z jakého důvodu novým technologiím nevěříte? Napadá vás jiná možnost, jak snížit emisní stopu?

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.