Pastinák s jemnou omáčkou
Pastinák skoro jako chřest… Suroviny a postup: V osolené vodě uvaříme půl kapusty, asi šest rajčat a 1-2 snítky petrželky. Přecedíme, budeme potřebovat jen vývar, zeleninu využijeme jinak. Pastinák očistíme, nakrájíme na větší kousky a na másle dusíme – ještě osolíme, okořeníme pepřem, zelenou petrželkou, máme-li, tak i kouskem kerblíkové natě a špetičkou muškátového květu. Podléváme zeleninovým vývarem, měkký pastinák vybereme, zbylou tekutinu po dušení zahustíme trochou mouky rozmíchané v mléce, přidáme žloutky rozmíchané ve sladké smetaně (na půl kg pastináku asi deci smetany a 2 žloutky), podle chuti zakápneme citrónem, povaříme a pak omáčkou přeléváme udušený pastinák na talířích.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.