Paštikový chlebíček

Suroviny: 500 g vepřového masa, 250 g šunkového salámu, 3 vejce, 3 lžíce hořčice, tlučený zelený pepř, špetka cayenského pepře, 1 lžička majoránky, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, špetka mletého koriandru, 1 lžička nastrouhané citrónové kůry, 2 lžíce rumu, petrželová nať, 50 g šunky nakrájené na plátky, 16 ks plněných zelených oliv, 350 g listového těsta.

Postup: Maso a salám nakrájíme na kostky a dvakrát umeleme na masovém mlýnku. Přidáme dvě rozšlehaná vejce, hořčici, zelený a cayenský pepř, majoránku, utřený česnek, sůl, koriandr, citrónovou kůru, rum, nasekanou nať a důkladně promícháme. Chlebíčkovou formu vyložíme dvěma třetinami rozváleného těsta tak, aby okraje přečnívaly. Polovinu masové náplně rozetřeme na těsto, doprostřed vtlačíme celé olivy obalené v plátcích šunky a přikryjeme zbylou náplní. Okraje těsta přeložíme přes náplň, přikryjeme zbývající třetinou rozváleného těsta a přitiskneme. Potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme různými tvary vykrojenými ze zbylého těsta. V troubě vyhřáté na 180 C pečeme asi 50 minut. Paštikový chlebíček necháme vychladnout do druhého dne.

autor: Petr Novotný