Pálit starou trávu na jaře můžete, nesmíte ji ale vypalovat!

31. březen 2016

Se začátkem jara se dobré si připomenout nebezpečí, které z hlediska možnosti vypuknutí požáru v této době nejčastěji hrozí. Jsou to rozsáhlé požáry trávy a dalších porostů. Mezi hlavní příčiny patří i vypalování staré trávy.

Je potřeba rozlišit vypalování a pálení. Pálení je myšleno na hromadě, kdy se to po celou dobu kontroluje, a to je dovoleno. Plošné pálení je ale zakázáno,“ vysvětluje tiskový mluvčí ústeckého hasičského sboru Milan Rudolf.

Při pálení hromádky staré trávy a klestí oheň povětšinou kontrolujeme a je víceméně bezpečný. Vypalování staré trávy se týká větší rozlohy, a oheň se může nekontrolovatelně rozšířit.

„Vypalování je nebezpečné z důvodu rozsahu. Zdánlivě malá plocha, kterou chtěl někdo vypálit, se vymkne kontrole. Ten požár se pak může rozšířit nejen na travní porost velkého rozsahu, ale i na křoviska, stromy nebo na elektrické sloupy, které jsou podél cest.“

Formulář na webu HZS ÚK

Pokud vypalujete starou trávu, porušujete zákon o požární ochraně a můžete dostat pokutu až do výše 25.000 korun. Kontrolované pálení trávy na hromadě je povoleno a hasiči doporučují pro jistotu provést i tzv. ohlášení připravovaného pálení.

„Lidé, kteří mají potřebu si na své zahradě na svém pozemku si udělat pořádek, mohou zavolat na hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje nebo vyplnit formulář na webových stránkách. Mohou tam zadat i souřadnice GPS, na kterých se bude ten jarní úklid provádět, a naše operační středisko o tom bude vědět, že se tam něco děje a v případě oznámení požáru v té lokalitě zavolají styčné osobě, jestli je všechno v pořádku,“ dodává Milan Rudolf.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.