Paddleboardisté a surfaři obsadili slalomářský kanál v Roudnici nad Labem. Zima jim nevadí

29. prosinec 2021 09:30

Mrazivé teploty nebo sníh řada lidí v těchto dnech využívá k otužování či k zimním sportům. Parta nadšenců na paddleboardech se ale vrhá do vln slalomářského kanálu v Roudnici nad Labem. Teplota vody se tam přitom pohybuje jen lehce nad nulou.

Je sedm hodin večer, venkovní teplota klesla na nulu. První z nadšenců se přesto vrhá do vln roudnického slalomového kanálu. Je jím pražský developer Adam Bořil. „Je mi menší zima, než když jsem na lanovce na sjezdovce,“ konstatuje.

Další z pětice statečných, Tomáš Hejlík mezitím nafukuje paddleboard a obléká se do huňatého svetru a ponožek. Tím to ale zdaleka nekončí.

„Mám na sobě suchý oblek, pod kterým jsem oblečený jako na lyže. Pak mám také dvoje neoprenové ponožky, neoprenové boty, kuklu, rukavice,“ vypočítává Hejlík. Pak už také skáče do vody – najít si svou ideální vlnu.

Paddleboardisté a surfaři obsadili slalomářský kanál v Roudnici nad Labem

Voda má podle odhadů paddleboardistů kolem 4 stupňů Celsia. Netradiční zimní surfování po česku si pochvaluje i začátečník Rostislav Třeška. „Začínám, takže se víc koupu, než jsem na tom prkně, ale chci se to naučit, tak jezdím i v zimě, abych mohl na jaře už jezdit normálně,“ vysvětluje.

Málo lidí – to je další důvod proč se v zimě pustit do umělých vln na Labi. „V létě jezdí každý, takhle v zimě je to lepší –jezdí jen pár bláznů, takže máme kanál pro sebe,“ dodává Tomáš Hejlík.

Roudnický kanál je pro odvážné paddleboardisty v zimě nejlepším místem k tréninku v Česku

Jan Roth surfuje nejdéle z pětice paddleboardistů. Roudnice je podle něj nejlepší možností, když je trojský kanál v Praze kvůli opravě kanalizace vypnutý. „Teď tady jezdíme, protože je tady světlo – je to asi jediný osvětlený kanál v Česku. Nám to v zimě nevychází po práci za světla, tak musíme tady pod světlo,“ dodává.

Roudnický kanál kromě paddleboardistů využívají i surfaři. Pro ty je ale podle Ondřeje Zajíce, správce kanálu, potřebná jiná vlna. „Když přijedou surfaři, tak tady štelujeme surfovou vlnu. Musíme ji zvednout, udělat ji hlubší a kluci si tam ještě natahují speciální provaz, aby se dostali do jejího středu,“ popisuje.

Paddleboardisté i surfaři se tu scházejí každé úterý v sedm večer. Aby jim správce pustil více vody a vytvořil tu správnou vlnu, musí jich být nejméně pět.

Spustit audio

Související