V Roudnici nad Labem bourají část pivovaru. Mají tam vzniknout nová parkovací místa

8. prosinec 2021 15:01

Část bývalého Lobkowiczkého pivovaru v Roudnici nad Labem jde k zemi. Bývalou stáčírnu, která dlouhodobě chátrala, se město proto rozhodlo za více než dva miliony zbourat.

Památkově chráněné budovy se ale demolice týkat nebude. Na místě zbourané stáčírny by v příštím roce mohla vzniknout nová parkovací místa.

„Tohle bývala ta stáčírna, a právě tady byl technologie té sodovkárny. Ty menší budovy, co tu jsou, tak to je bývalá bednárna, sklad smoly a tak podobně,“ popisuje stavbyvedoucí Jan Ekrt část roudnického pivovaru, která půjde ještě letos k zemi.

V Roudnici nad Labem bourají část pivovaru. Mají tam vzniknout nová parkovací místa

Před samotnou demolicí stihl nadšenec a sběratel kuriozit Pavel Trávníček najít v ruinách budovy zajímavý poklad. „Byly tam seznamy bývalých zaměstnanců. Ty jsem objížděl a sháněl od nich třeba staré skleněné reklamy, které se promítaly v kině,“ popisuje sběratel.

Za demolici město zaplatilo přes dva miliony korun a je možné, že se bourání ještě prodraží.

„Ve chvíli, kdy bude odstraněna tato část pivovaru, je ještě možné, že budeme muset pracovat na té opěrné zdi a na objektu, který je nad ní. Je tam starý zahradnický dům, který také není v dobrém stavu, a mohl by dělat komplikace do budoucna,“ vysvětluje mluvčí města Jan Vancl.

Na opravu historicky cenné části pivovaru město nemá peníze

Zachovaná zůstane historicky cenná část barokního pivovaru, který město koupilo 2012. Památku zastřešilo a zakonzervovalo.

Podle roudnického starosty Františka Padělka ze Společně pro Roudnici by v něm v budoucnu mohlo být muzeum Podřipska.  

„Je potřeba rozhodnout se, co s tím. Je to stavba, která má své specifické nároky na opravy – předpokládaná částka na základní opravu přesahuje 500 milionů korun. To město v současné době nemá,“ shrnul Padělek.

Demolice budovy naproti roudnickému vlakovému nádraží měla být hotová v lednu 2022. Poté chce vedení města v místě bývalé stáčírny vybudovat parkoviště.

Spustit audio

Související