Otec žateckého chmele - Karel Osvald

28. srpen 2017

V řadě zajímavých osobností, které vám v Severočeském Atlasu pravidelně představujeme, nelze opominout člověka, jehož jméno by měli s úctou vyslovovat zejména ti praví čeští pivaři. Že potřebnou nahořklou chuť dodává pivu chmel, to asi ví každý. Ale - jaký chmel? Žatecký? Pokud je řeč o žateckém chmelu, pak nutně musí padnout jméno člověka, který se doslova zasloužil o jeho dnešní chuť. Je jím Karel Osvald.

Narodil se v září roku 1899 v Domoušicích u Loun. Odmaturoval na lounské reálce a od roku 1919 studoval nejprve v Táboře na zemědělské akademii, a po jejím zrušení v Praze na Vysoké škole zemědělského inženýrství. Počátkem dvacátých let prošel několika šlechtitelskými stanicemi v Čechách a absolvoval i řadu stáží v mnoha evropských zemích. V roce 1926 byl pověřen řízením šlechtitelských prací na nově zřízené pokusné stanici v Deštnici u Žatce. Už o rok později tam zahájil první šlechtitelské pokusy se chmelem. Po záboru pohraničí se šlechtitelská stanice přestěhovala do Rakovníka a v roce 1947 se stěhovala opět, tentokrát do Žatce. Karel Osvald už chmelovou problematiku neopustil. Sepsal řadu knížek o jeho šlechtění, o zkoušení nových odrůd a o genetice chmele. Pilně přispíval do časopisu Český chmelař, do Československého zemědělce i do Zemědělských novin. Ale to podstatné jsem ještě neřekl: Karel Osvald vypěstoval na sto třicet chmelových klonů. Tři z nich patří dodnes mezi významné odrůdy a zaujímají převážnou část chmelnic v České republice. Karel Osvald se v roce 1946 habilitoval významnou prací o genetice chmele a byl jmenován docentem. Kdo ví, jaká mohla být jeho další kariéra. Osud byl ale neúprosný: Karel Osvald zemřel nečekaně v Žatci 16. dubna 1948. Bylo mu 48 let. Jeho ostatky byly uloženy do rodinné hrobky v Domoušicích. Od smrti významného českého šlechtitele chmele uplyne v příštích dnech šedesát let.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.