Ostatky svatého Clariho z teplického kostela doplní českou expozici na výstavě EXPO v Dubaji

30. leden 2020

Součástí české expozice na výstavě EXPO 2020 v Dubaji bude lebka křesťanského mučedníka. Ostatky svatého Clariho z Dalmacie jsou uloženy v pravoslavném kostele na Zámeckém náměstí v Teplicích. V jeho boční kapli leží zhruba 300 let. Teď mají pomoci zviditelnit Česko a Teplice ve světě.

Svatý Clari je patronem lázeňství, a právě horké prameny budou tématem české expozice v Dubaji.

Improvizovanou kolonádu, na které se představí i Lázně Teplice v Čechách a další české lázeňské společnosti, doplní lebka křesťanského mučedníka.

Relikviář s ostatky sv. Clari

„Právě tou lázeňskou kolonádou se bude procházet k té hlavní části expozice, což by měl být svatý Clari – doufáme, že v nějakém speciálním, designovém sarkofágu, který proběhne celý svět tak, jako proběhl sarkofág dánské královny,“ věří ředitel agentury CzechTourism Jan Herget.

Speciální schránku vyrobí teplická sklárna z takzvaného neviditelného skla, které je antireflexní a tedy nevytváří nechtěný zrcadlový efekt.

Ostatky sv. Clariho jsou výjimečné. Přesto o nich zatím málokdo ví

Svatý Clari žil ve 4. století v Dalmácii a lidé věřili, že umí zázračně uzdravovat. Do Teplic se jeho ostatky dostaly v roce 1678, kdy je přivezli majitelé panství z rodiny Clary-Aldringen.

„Takto se ostatky dostaly do Teplic, kde 300 let ležely víceméně nepovšimnuty v chrámu Povýšení svatého kříže na Zámeckém náměstí v Teplicích, který v posledních 50. letech spravuje pravoslavná církev,“ objasňuje Tomáš Jarolím z neziskové organizace, která ostatky zapůjčí.

„Dnes se informace o tom, že tu máme takovou výjimečnost, nijak zásadně nešíří. Je to jeden z úkolů, který před námi je, abychom tuto situaci změnili,“ dodává Jarolím.

Podle Jana Hergeta má pomoct právě EXPO 2020, s očekávanou účastí 25 milionů návštěvníků, kde se o teplickém chrámu dozví celý svět. Lebku do Dubaje poveze arcibiskup pražský pravoslavné církve, relikviář pojede jako zavazadlo.

Spustit audio

Související