Fotokniha „Inverze 89“ připomíná ekologické demonstrace v Teplicích před 30 lety a následné události

13. prosinec 2019 13:10

Fotografická kniha „Inverze 89“ připomíná ekologické demonstrace, které se v listopadu před 30 lety odehrály v Teplicích. Mapuje i následné události, až do odchodu sovětských vojáků z nedalekého Bohosudova v roce 1991.

Snímky doplňuje časová osa, hesla z transparentů a letáků i popis špatného životního prostředí na severu Čech. Autoři se snažili objevit i dosud nezveřejněné fotografie – a povedlo se jim to.

„Pivnici U Ptáčků jsme zvolili proto, že se taky Zbyšek Jindra scházel se svými kamarády, a kde s největší pravděpodobností vznikla myšlenka na to, aby vytvoořil leták, který bude zvát na ekologické demonstrace,“ vysvětlil Martin Fuksa.

Ke svolání nepovolené demonstrace na 11. listopad se 15letý Zbyšek, přezdívaný Oněgin, podle jeho maminky, odvážil kvůli své sestře.

„Ta z toho ovzduší měla do 2 let třikrát zápal plic, měla mononukleózu, měla ekzém. Když šla do školy a neměla rukavice, tak měla krvavé ruce. V tomhle vyrůstal a nebylo mu to jedno,“ vzpomínala Anna Jindrová. Knihu pak pokřtila čistým vzduchem ve spreji.

Podle Martina Ponce bylo někdy těžké zařadit dosud neznámé fotografie ke konkrétním událostem: „Například nějaké události na Zámeckém náměstí probíhaly v různých měsících – identifikovali jsme to pak třeba podle toho, jestli tam byl sníh, nebo nějaký člověk se sáňkami. Byla to taková detektivní práce.“

Kromě knihy vytvořili i web Inverze 89 – tam je možné najít i archivní audio a video záznamy a také si knihu objednat.

Spustit audio

Související