Opravy v Dolním Žlebu pokračují. Blesková povodeň tam poškodila most a omezila provoz na mezinárodní železniční trati

22. červenec 2021 15:20

Poškozené silnice, podemleté mostky a auto visící nad velkou propastí kde kdysi býval můstek nad potokem, taková je situace v Dolním Žlebu na Děčínsku.

V místě teď pracuje několik stavebních firem, následky bleskové povodně ze 17. července jsou ale stále hodně patrné.

Voda podemlela i kamenný pilíř mostu, který podpírá mezinárodní železniční trať. Kvůli tomu mohou vlaky z Děčína do Drážďan jezdit jen po jedné koleji, Správa železnic ale pracuje na tom, aby mohla na trať v obou směrech pustit i nákladní dopravu.

V Dolním Žlebu poškodila blesková povodeň most a omezila provoz na mezinárodní železniční trati

„Měříme tady pro město mapový podklad, aby s tím mohl projektant něco udělat,“ vysvětluje geodet Pavel Háza, zatímco s kolegyní Hanou Hasalovou rozkládají měřidla na malém mostku u přívozu v Dolním Žlebu.

„Máme tady nějaké pevně určené body v souřadnicích, a teď tady tu zkázu budeme měřit bod po bodu, aby projektant na to mohl naprojektovat nový stav,“ ukazuje geodetka na obrovskou vymletou díru pod mostkem plnou kamení a nánosů bahna.

Jen kousek vedle pracuje stavební firma u paty kamenného mostu pod železniční tratí.

„Z té náběžné strany vlastně úplně chyběla část pilíře, ta byla podemletá až pod základovou spáru, takže to už oni odkopali a oblili,“ vysvětluje náměstek primátora Tomáš Brčák z ODS, který se do Žlebu přijel podívat spolu s primátorem Děčína Jiřím Andělem z hnutí ANO.

„Největší škody jsou, podle mého názoru, na infrastruktuře – tedy na cestách a sítích, které jsou uložené v nich,“ shrnuje Anděl.

Nejdřív by mohl začít fungovat přívoz

Kvůli podemletému mostu nemohou po trati jezdit těžké nákladní vlaky. Zatím jezdí jen po jedné koleji osobní doprava.

„Je to zabetonované a tvrdne to. Udělají se zkoušky a podle jejich výsledku, nejdříve 25. července po půlnoci, tedy v pondělí ráno, by se to spustilo,“ vysvětluje Radka Pistoriusová ze Správy železnic.

Silný proud vody poškodil také příjezdové cesty do Dolního Žlebu – lidé se tam teď dostanou jen po cyklostezce. „Snažíme se samozřejmě tyto propustky co nejrychleji opravit. Do týdne by to mělo být určitě,“ dodává ještě náměstek primátora Brčák.

22. července odpoledne by měl bagr odstranit velkou hromadu naplavenin z nájezdové rampy přívozu. Ten by pak mohl od 23. července zajišťovat spojení tamních lidí i stavebních firem s okolním světem.

Spustit audio

Související