Železniční trať mezi Děčínem a Německem je poškozená. Zatím na ni mohou jen osobní vlaky

20. červenec 2021 13:11

Podle Správy železnic bude trvat úplná oprava trati mezi Děčínem a saským Bad Schandau zhruba tři týdny. Trať o víkendu poškodila voda z přívalových dešťů.

Voda na místě podemlela jeden z mostních pilířů. Železničářům se v pondělí 19. července povedlo obnovit provoz na jedné koleji, ale pouze pro osobní vlaky. Podle webu Českých drah mohou mezinárodní rychlíky na trati do Drážďan nabírat zpoždění.

Regionální vlaky z Děčína končí v Bad Sandau. Mezi Bad Sandau a Sebnitz pak jezdí náhradní autobusy. V úseku mezi Sebnitz a Dolní poustevnou, kterou o víkendu zasáhly povodně, je doprava úplně odvolaná. Mezi Dolní Poustevnou a Rumburkem jezdí náhradní autobusy kvůli jiné, plánované výluce.

Nákladní vlaky zatím na poškozenou trať mezi Děčínem a Německem vůbec nesmí. České dráhy se je snaží odklánět na jiné přechody. Není to ale bez komplikací.

„Situace je taková, že prakticky všechny tyto tratě jsou jednokolejné, navíc drtivá většina z nich ještě není elektrifikována. To představuje komplikaci – ty tratě nejsou tak kapacitní a vyžadují další lokomotivy, především dieslové na těch přechodech, které nejsou elektrifikované,“ doplnil mluvčí Českých drah David Štáhlavský.

V Dolním Žlebu voda poničila jak koleje, tak silnice

Železničáři chtějí příští týden zprovoznit pro nákladní vlaky v Dolním Žlebu alespoň jednu kolej. Měly by po ní jezdit od příští středy.

„K plnému dvojkolejnému obnovení provozu by mohlo dojít zhruba za tři týdny. Opravné práce jsou nyní řádově vyčísleny na 5 milionů korun s tím, že se tato částka bude upřesňovat po dokončení prací,“ doplnila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Problémy v Dolním Žlebu jsou nejen na železnici, voda tam také na dvou místech podemlela silnici. Místí proto teď pro cestu využívají cyklostezku. Jezdí po ní i auta hasičů, stavbařů a řemelníků, kteří jim pomáhají s opravami vodou poškozených domů.

Mluvčí děčínského magistátu Luděk Stínil proto žádá cyklisty, aby se táhle části mezinárodní cyklostezky raději vyhnuli. Přes Hřensko, kde voda mimo jiné podemlela parkoviště, nejezdí některé autobusy krajské dopravy. Podrobné informace o výlukách jsou na webu Ústeckého kraje.

Spustit audio

Související