Následky povodně likvidují v Děčíně. Na sídlišti Bynov je bez teplé vody 1 600 domácností

21. červenec 2021 14:24

Naplavené bahno, nepořádek nebo celé sídliště bez teplé vody. To jsou následky víkendových záplav v Děčíně. Nejvíc postižené jsou čtvrti Bělá a Dolní Žleb. Na sídlišti v Bynově voda zaplavila tamní teplárnu a víc než tisíc bytů je tak bez teplé vody. Do postižených čtvrtí teď přijíždí dobrovolníci, aby přiložili ruku k dílu.

„Dobrý den, mám dvě zdravé ruce, koště mám v autě. Jsem tady odsud, z Děčína – bydlíme na kopci, na Letné, nás to nepostihlo,“ přijela nabídnout svoje síly na úklid sobotní bleskové povodně panu Karlovi do Bělé Petra.

„No, tak já tady bydlím kousek na kopci, mě se to nedotklo,“ říká Tomáš, zatímco hází bahna do kolečka.

„Pán se včera přišel zeptat, dneska už tu dobrovolničí. To víte ale, že by se hodili další dobrovolníci – ve sklepě je pořád ještě metr bahna,“ krčí rameny zeť majitele domu, který tchánovi přijel pomoci z Kolína.

V Bynově je bez teplé vody kolem 1 600 domácností

S těžkostmi se potýkají i lidé ze sídliště Bynov – tam voda tekoucí ze strání zaplavila teplárnu.

„Místy tu bylo po kolena bláta, muselo se to vypláchnout čistou vodou a vysušit,“ popisuje vedoucí výroby Martin Erban a dodává: „Elektromotory jsou v současnosti ve firmách, které se tím zabývají – tam nám je vyčistí a naimpregnují.“

Elektromotory by měly být během pátku zpátky v teplárně – společnost by chtěla obnovit dodávky teplé vody do 1 600 domácností během soboty.

Bahno už je také odklizené z budovy magistrátu.

„Teď jsme na sociálním odboru v přízemí, tady jsou už vystěhované kanceláře. Bude samozřejmě nutné udělat nové podlahy,“ ukazuje mluvčí města Luděk Stínil holé kanceláře v přízemí budovy A3.

Město už také do postižených čtvrtí přistavilo kontejnery a snaží se zprovoznit příjezdovou cestu do Dolního Žlebu, tam voda podemlela silnici na třech místech. Hlavně na jednom místě vznikla velká kaverna, kterou prozkoumá speciální kamerou odborník.

Město stále nedoporučuje cyklistům jezdit po tamní cyklostezce, protože ta je teď jedinou příjezdovou cestou do Dolního Žlebu, po které se pohybuje množství aut, včetně hasičů nebo stavební techniky.

Spustit audio

Související